Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Sękacz podlaski z piekarnika

Sękacz jest to tradycyjne ciasto pochodzące z regionu Podlasia, Kresów. Jest to ciasto biszkoptowo-tłuszczowe wypiekane nad rożnem, które po upieczeniu swoim kształtem przypomina pień drzewa. W domu jednak nie każdy mam możliwość pieczenia nad otwartym ogniem. Dlatego w takiej sytuacji zostaje pieczenie sękacza w tradycyjnym piekarniku. Sękacz podlaski z piekarnika zachowuje przy tym swój charakterystyczny smak i aromat. Widać na nim charakterystyczne linie podziału. Sękacz podlaski z piekarnika przypomni wszystkim smaki dawno nieodwiedzanego regionu Polski.
Składniki:
150 g masła
100 g cukru pudru
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
50 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
4 jaja
aromat waniliowy
Białka i żółtka oddziel od siebie. Żółtka utrzyj z cukrem, stopniowo dodając miękkie masło. Następnie dodaj obie mąki oraz aromat do masy. Miksujemy ponownie. Z białek ubijamy pianę. Dodajemy do ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tortownicę o średnicy około 15 centymetrów (jeśli większa forma to odpowiednio dwa razy więcej składników) wykładamy papierem do pieczenia. Nalewamy pierwsze dwie łyżki do formy. Wkładamy na 5 minut do piekarnika. Po 5 minutach nalewamy kolejne dwie łyżki i ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Postępujemy tak samo, aż wykorzystane całe ciasto. Powinno powstać około 8-9 warstw ciasta. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wystudzone ciasto.
sękacz, sękacz podlaski, podlaski sękacz, kresowy sękacz
Smacznego !
Źródło: „Ciasta”, E. Wachowicz, s. 22-23.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj