Sękacz jest to tradycyjne ciasto pochodzące z regionu Podlasia,
Kresów. Jest to ciasto biszkoptowo-tłuszczowe wypiekane nad rożnem,
które po upieczeniu swoim kształtem przypomina pień drzewa. W domu
jednak nie każdy mam możliwość pieczenia nad otwartym ogniem. Dlatego w
takiej sytuacji zostaje pieczenie sękacza w tradycyjnym piekarniku.
Sękacz podlaski z piekarnika zachowuje przy tym swój charakterystyczny
smak i aromat. Widać na nim charakterystyczne linie podziału. Sękacz
podlaski z piekarnika przypomni wszystkim smaki dawno nieodwiedzanego
regionu Polski.
Składniki:
150 g masła
100 g cukru pudru
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
50 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
4 jaja
aromat waniliowy
Białka i żółtka oddziel od siebie. Żółtka utrzyj z cukrem, stopniowo dodając miękkie masło. Następnie dodaj obie mąki oraz aromat do masy. Miksujemy ponownie. Z białek ubijamy pianę. Dodajemy do ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tortownicę o średnicy około 15 centymetrów (jeśli większa forma to odpowiednio dwa razy więcej składników) wykładamy papierem do pieczenia. Nalewamy pierwsze dwie łyżki do formy. Wkładamy na 5 minut do piekarnika. Po 5 minutach nalewamy kolejne dwie łyżki i ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Postępujemy tak samo, aż wykorzystane całe ciasto. Powinno powstać około 8-9 warstw ciasta. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wystudzone ciasto.
Smacznego !
Źródło: „Ciasta”, E. Wachowicz, s. 22-23.
Składniki:
150 g masła
100 g cukru pudru
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
50 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
4 jaja
aromat waniliowy
Białka i żółtka oddziel od siebie. Żółtka utrzyj z cukrem, stopniowo dodając miękkie masło. Następnie dodaj obie mąki oraz aromat do masy. Miksujemy ponownie. Z białek ubijamy pianę. Dodajemy do ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tortownicę o średnicy około 15 centymetrów (jeśli większa forma to odpowiednio dwa razy więcej składników) wykładamy papierem do pieczenia. Nalewamy pierwsze dwie łyżki do formy. Wkładamy na 5 minut do piekarnika. Po 5 minutach nalewamy kolejne dwie łyżki i ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Postępujemy tak samo, aż wykorzystane całe ciasto. Powinno powstać około 8-9 warstw ciasta. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wystudzone ciasto.
Smacznego !
Źródło: „Ciasta”, E. Wachowicz, s. 22-23.
Komentarze
Prześlij komentarz