Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Sekrety kuchni góralskiej

Oscypek? Kwaśnica? Herbata z prundem? Z tym najczęściej kojarzy nam się kuchnia góralska. A to duże uproszczenie. Kuchnia góralska charakteryzuje się przedwszystkim prostotą, oszczędnością oraz maksymalnym wykorzystaniem produktów. Głównym zadaniem potraw było zaspokajanie głodu i sytość. Na bazie kwaśnicy przygotowywano miedzy innymi grzybową. Popularne były również zupy na bazie maślanki. Określenie „postne” dotyczyło potraw bezmięsnych. Tylko nieliczni i bardzo bogaci mogli pozwolić sobie na potrawy w oparciu o mięso. Wraz z pojawieniem się ziemniaków zagościły na stołach bukty(odpowiednik kopytek), moskole. Popularne stały się również potrawy na bazie mąki typu kluski. Najpopularniejszymi warzywami była kapusta oraz brukiew żółta. W tym czasie jadano trzy posiłki dziennie. Rano najczęściej gęstą mąkę owisaną lub jeczmienna z dodatkiem mleka. Na obiad kapustę z zmieniakami. Na kolację kwaśnicę z ziemnikami. Podczas świat na stłach pojawiało się mieso szczególnie baranina, w biedniejszych gospodarstwach starano się urozmaicać posiłki. Na zakończenie posiłku podawano kolce czyli ciasto ziemniaczane z słodkim serem lub pikantnym bryndzem. Rosół podawano tylko w święta. Ryby również gościły rzadko na stołach. Przełom nastąpił podczas dwudziestolecia międzywojennego. Powstała wtedy kuchnia oparta o tradycję, która łączyła w sobie nowoczesność. Aby przyciągnąć turystów przygotowywano ostrzejsze dania. Czym by była jednak kuchnia bez smakołyków?
W Małopolsce charakterystycznymi słodkimi wypiekami są:
1) Radoczański jabłecznik: jest to przepis, który sięga historia kilka wieków w tył. Niezwykłe połączenie konfitury z płatków róż z jabłkiem na kruchym cieście.
2)Buchta bolecińska: ciasto drożdżowe z kruszonką. Popularność tego wypieku polega na jego prostocie. Do jego przygotowania wystarczy mąka, jaj, mleko, tłuszcz, cukier.
3) Sernik jurajski: tradycyjne ciasto pochodzące z jury Krakowsko-Częstochowskiej. W dawnych czas był przygotowywany od święta lub wesela. Symbolizowały bogactwo gospodarzy.
Podkarpackie specjały cukiernicze:
1) Strucla makowa brzozowa: jeden z symboli ziemi brzozowskiej. Było to ciasto pieczone na Zielone Świątki,” gdzie tradycją w drugi ich dzień jest „gaistok” – palenie ogniska, gotowanie jajek i spożywanie strucli makowych”. Przygotowywanie ciast z makiem symbolizowały szczęście.
2)Placek rzeszowiak: niezwykłe połączenie masy makowej, orzechowej oraz serowej. Ciasto pieczono na wyjątkowe okazje, takie jak ślub, chrzest.
3)Wilijnik: połączenie marchwi, buraka i orzechów. Było to ciasto pieczone z okazji Bożego Narodzenia. Składniki na jego wypiek symbolizowały dary ziemi.
Tradycje cukiernicze ziemi świętokrzyskiej:
1) Pączki opatowski: tradycja wypiekania paczków sięga XIX wieku. Przygotowywano je z okazji tłustego czwartku. Pączki opatowskie wypieka się od 1966 roku. Receptura jest niezmienna. „Pączki opatowskie nadziewane są marmoladą śliwkową lub różaną, którą dodaje się do pączka przed procesem smażenia, dzięki czemu pączek przesiąka jej aromatem. Tradycyjne pączki opatowskie są wypiekane przez tamtejsze gospodynie domowe do dziś.”
2) Placek spod kamienia: tradycja sięga początku XX wieku. Nazwa pochodzi od tego, iż ciasto przygniatano deska na której kładło się kamień. ” Kamień musiał mieć odpowiedni kształt i wielkość tak aby można było równomiernie obciążyć ciasto i nie uszkodzić go. Placek spod kamienia był w tych okolicach tradycyjnym świątecznym przysmakiem wypiekanym również z okazji innych większych uroczystości.” Ciasto pochodzi z okolic Wąchocka. Przygotowuje się go na różne okazje lokalne. Początkowo ciasto jest twarde, ale po 2-3 dniach namięka.
3)Piernik z żytniej maki: charakterystyczny dla wsi Projęcin. Nie zachowały się jednak pisemne dokumenty poświadczające recepturę ciasta, przekazywano ja sobie ustnie do wieków. Piecze się go z okazji różnych świat. Ma charakterystyczny korzenno-miodowy zapach.
Jak myślicie w jak dużym tradycje kulinarne wpływają
Podoba Ci się ten artykuł to skomentuj, udostępnij, polub stronę na facebooku !Źródło:
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/Radoczanski-jablecznik
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/Buchta-bolecinska
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/Sernik-jurajski
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podkarpackie/Wilijnik
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podkarpackie/Placek-rzeszowiak
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podkarpackie/Strucla-makowa-brzozowska
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-swietokrzyskie/Paczek-opatowski
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-swietokrzyskie/Placek-spod-kamienia
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-swietokrzyskie/Piernik-z-zytniej-maki
„Polska kuchnia regionalna”, s. 112-115.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj