Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Sekrety kuchni Lubelskiej

Kuchnia lubelska to tak naprawdę mieszanka łącząca w sobie wpływy bogatych mieszczan i biednych, białoruską i rosyjską. Dużą rolę odgrywa tu mąka, kasza jaglana i gryczana. Sekretem kuchni Lubelskiej to pierogi takie jak: z grzybami, ruskie, z kaszą czy owocami. Gryczaki to inaczej pierogi z kaszy gryczanej popularne wśród ludności biednej. Podawane są na zimno lub ze śmietaną lub sosem grzybowym.Lubelszczyzna znana jest również z wyrobów takich jak słynny drożdżowy kogut z Kazimierza Dolnego.
Region lubelski swój sekret zawdzięcza również wspaniałym miodom: lipowym, rzepakowym czy malinowym.
Dania mięsne wyróżniające to województwo to głównie: świerzonka czyli mięso smażone z przyprawami i cebulą czy drobiowy chrust.
Cukiernicze specjały:
1) Gryczak janowski: jedne z najbardziej popularnych dań. Jest zwarty i gęsty. Podaje się go najczęściej z mlekiem lub sosami.
2)Cebularz lubelski: popularny wypiek piekarniczy. Charakterystycznym cebulowym zapachu. Znany już w średniowieczu.
3)Racuchy z makiem: wypiekane tuż po wojnie. Ciasto drożdżowo-makowe. Upowszechniły się wraz z popularyzacją upraw pszenicy.

Źródło:https://www.pieknywschod.pl/pl/wojewodztwa/lubelskie/kuchnia-regionalna
http://beszamel.se.pl/polskie-kuchnie-regionalne/pierogi-regionalne-kuchnia-lubelska-parowance,530/
http://www.portalspozywczy.pl/horeca/wiadomosci/tradycyjne-potrawy-lubelszczyzny-proste-ale-smaczne-i-pozywne,73611.html
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lubelskie/(pid)/334

Komentarze

Popularne posty

Drukuj