Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Sekrety kuchni Lubelskiej

Kuchnia lubelska to tak naprawdę mieszanka łącząca w sobie wpływy bogatych mieszczan i biednych, białoruską i rosyjską. Dużą rolę odgrywa tu mąka, kasza jaglana i gryczana. Sekretem kuchni Lubelskiej to pierogi takie jak: z grzybami, ruskie, z kaszą czy owocami. Gryczaki to inaczej pierogi z kaszy gryczanej popularne wśród ludności biednej. Podawane są na zimno lub ze śmietaną lub sosem grzybowym.Lubelszczyzna znana jest również z wyrobów takich jak słynny drożdżowy kogut z Kazimierza Dolnego.
Region lubelski swój sekret zawdzięcza również wspaniałym miodom: lipowym, rzepakowym czy malinowym.
Dania mięsne wyróżniające to województwo to głównie: świerzonka czyli mięso smażone z przyprawami i cebulą czy drobiowy chrust.
Cukiernicze specjały:
1) Gryczak janowski: jedne z najbardziej popularnych dań. Jest zwarty i gęsty. Podaje się go najczęściej z mlekiem lub sosami.
2)Cebularz lubelski: popularny wypiek piekarniczy. Charakterystycznym cebulowym zapachu. Znany już w średniowieczu.
3)Racuchy z makiem: wypiekane tuż po wojnie. Ciasto drożdżowo-makowe. Upowszechniły się wraz z popularyzacją upraw pszenicy.

Źródło:https://www.pieknywschod.pl/pl/wojewodztwa/lubelskie/kuchnia-regionalna
http://beszamel.se.pl/polskie-kuchnie-regionalne/pierogi-regionalne-kuchnia-lubelska-parowance,530/
http://www.portalspozywczy.pl/horeca/wiadomosci/tradycyjne-potrawy-lubelszczyzny-proste-ale-smaczne-i-pozywne,73611.html
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lubelskie/(pid)/334

Komentarze

Popularne posty

Drukuj