Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Sekrety kuchni Mazowieckiej

Sekrety kuchni Mazowieckiej to tak naprawdę niezwykłe połączenie smaków polski ludowej(np: Kurpi) ze smakami kuchni zagranicznej. Miastem, które łączy wszystkie te niezwykłe kultury to Warszawa – stolica województwa. Najpopularniejszymi daniami podawanymi na Mazowszu to: czarnina, gotowane kasze czy kaczka. Dużą popularnością cieszyły się zupy zwłaszcza tradycyjne : żur czy grzybowa. W Warszawie tak naprawdę można było zasmakować światowej kuchni: francuskiej czy rosyjskiej.
Na Mazowszu ogromną rolę odgrywały ryby oraz potrawy z nimi związane. Jednym z najpopularniejszych dań rybnych podawanych w tym regionie to raki po warszawsku. warto zwrócić uwagę również na pasztet z karpia.
Oprócz wspomnianej już kaczki w bogatszych domach serwowano bażanty czy comber z dzika.
Mazowsze jest to region bardzo przywiązany do swoich smaków i tradycji. Jednymi z najpopularniejszych dań są pierogi. W wielu restauracjach podaje się znaną wszystkim babkę ziemniaczaną.
Typowymi potrawami są rejbaki czyli babka ziemniaczana z wieprzowina oraz jajecznica mazowiecka z dodatkiem mięsa mielonego.
Tradycyjne wypieki cukiernicze:
1) pańska skórka: rodzaj cukierka, bardzo słodkiego. Pierwsze zmiany o pańskiej skórce pochodzą z początku XX wieku.
2)fafernuchy: rodzaj ciastek kruchych, wytwarzany na Kurpiach. Podawany podczas Nowego Roku.
3)korowaj weselny: bułka drożdżowa, podawany podczas wesel. Tradycja sięga średniowiecza.

Źródło: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnioteka/artykuly/kuchnia-polska_185.html
http://www.mazowieckie.org/polska-kuchnia-mazowsza/
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-mazowieckie/(pid)/334

Komentarze

Popularne posty

Drukuj