Sekrety kuchni Mazowieckiej to tak
naprawdę niezwykłe połączenie smaków polski ludowej(np: Kurpi) ze
smakami kuchni zagranicznej. Miastem, które łączy wszystkie te niezwykłe
kultury to Warszawa – stolica województwa. Najpopularniejszymi daniami
podawanymi na Mazowszu to: czarnina, gotowane kasze czy kaczka. Dużą
popularnością cieszyły się zupy zwłaszcza tradycyjne : żur czy grzybowa.
W Warszawie tak naprawdę można było zasmakować światowej kuchni:
francuskiej czy rosyjskiej.
Na Mazowszu ogromną rolę odgrywały ryby oraz potrawy z nimi związane. Jednym z najpopularniejszych dań rybnych podawanych w tym regionie to raki po warszawsku. warto zwrócić uwagę również na pasztet z karpia.
Oprócz wspomnianej już kaczki w bogatszych domach serwowano bażanty czy comber z dzika.
Mazowsze jest to region bardzo przywiązany do swoich smaków i tradycji. Jednymi z najpopularniejszych dań są pierogi. W wielu restauracjach podaje się znaną wszystkim babkę ziemniaczaną.
Typowymi potrawami są rejbaki czyli babka ziemniaczana z wieprzowina oraz jajecznica mazowiecka z dodatkiem mięsa mielonego.
Tradycyjne wypieki cukiernicze:
1) pańska skórka: rodzaj cukierka, bardzo słodkiego. Pierwsze zmiany o pańskiej skórce pochodzą z początku XX wieku.
2)fafernuchy: rodzaj ciastek kruchych, wytwarzany na Kurpiach. Podawany podczas Nowego Roku.
3)korowaj weselny: bułka drożdżowa, podawany podczas wesel. Tradycja sięga średniowiecza.
Źródło: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnioteka/artykuly/kuchnia-polska_185.html
http://www.mazowieckie.org/polska-kuchnia-mazowsza/
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-mazowieckie/(pid)/334
Na Mazowszu ogromną rolę odgrywały ryby oraz potrawy z nimi związane. Jednym z najpopularniejszych dań rybnych podawanych w tym regionie to raki po warszawsku. warto zwrócić uwagę również na pasztet z karpia.
Oprócz wspomnianej już kaczki w bogatszych domach serwowano bażanty czy comber z dzika.
Mazowsze jest to region bardzo przywiązany do swoich smaków i tradycji. Jednymi z najpopularniejszych dań są pierogi. W wielu restauracjach podaje się znaną wszystkim babkę ziemniaczaną.
Typowymi potrawami są rejbaki czyli babka ziemniaczana z wieprzowina oraz jajecznica mazowiecka z dodatkiem mięsa mielonego.
Tradycyjne wypieki cukiernicze:
1) pańska skórka: rodzaj cukierka, bardzo słodkiego. Pierwsze zmiany o pańskiej skórce pochodzą z początku XX wieku.
2)fafernuchy: rodzaj ciastek kruchych, wytwarzany na Kurpiach. Podawany podczas Nowego Roku.
3)korowaj weselny: bułka drożdżowa, podawany podczas wesel. Tradycja sięga średniowiecza.
Źródło: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnioteka/artykuly/kuchnia-polska_185.html
http://www.mazowieckie.org/polska-kuchnia-mazowsza/
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-mazowieckie/(pid)/334
Komentarze
Prześlij komentarz