Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Sekrety kuchni Mazowieckiej

Sekrety kuchni Mazowieckiej to tak naprawdę niezwykłe połączenie smaków polski ludowej(np: Kurpi) ze smakami kuchni zagranicznej. Miastem, które łączy wszystkie te niezwykłe kultury to Warszawa – stolica województwa. Najpopularniejszymi daniami podawanymi na Mazowszu to: czarnina, gotowane kasze czy kaczka. Dużą popularnością cieszyły się zupy zwłaszcza tradycyjne : żur czy grzybowa. W Warszawie tak naprawdę można było zasmakować światowej kuchni: francuskiej czy rosyjskiej.
Na Mazowszu ogromną rolę odgrywały ryby oraz potrawy z nimi związane. Jednym z najpopularniejszych dań rybnych podawanych w tym regionie to raki po warszawsku. warto zwrócić uwagę również na pasztet z karpia.
Oprócz wspomnianej już kaczki w bogatszych domach serwowano bażanty czy comber z dzika.
Mazowsze jest to region bardzo przywiązany do swoich smaków i tradycji. Jednymi z najpopularniejszych dań są pierogi. W wielu restauracjach podaje się znaną wszystkim babkę ziemniaczaną.
Typowymi potrawami są rejbaki czyli babka ziemniaczana z wieprzowina oraz jajecznica mazowiecka z dodatkiem mięsa mielonego.
Tradycyjne wypieki cukiernicze:
1) pańska skórka: rodzaj cukierka, bardzo słodkiego. Pierwsze zmiany o pańskiej skórce pochodzą z początku XX wieku.
2)fafernuchy: rodzaj ciastek kruchych, wytwarzany na Kurpiach. Podawany podczas Nowego Roku.
3)korowaj weselny: bułka drożdżowa, podawany podczas wesel. Tradycja sięga średniowiecza.

Źródło: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnioteka/artykuly/kuchnia-polska_185.html
http://www.mazowieckie.org/polska-kuchnia-mazowsza/
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-mazowieckie/(pid)/334

Komentarze

Popularne posty

Drukuj