Podkarpacie to region najbardziej
tajemniczy w Polsce. Pełno w nim magii i sekretów. Taka jest również
kuchnia tego regionu. Sekretem kuchni Podkarpackiej to smaczne i mało
znane potrawy. Do prostych potraw o tajemniczych nazwach zaliczymy:
hartaczami, krężałkami, kugielem, bulwiokiem, hałuszkami, małdrzykiem,
szabanką. Jednym z sekretów kuchni podkarpackiej jest duży wpływ kultury
łemkowskiej oraz ukraińskiej. Na smaki kuchni Podkarpackiej wpłyneły
również kultury: węgierskie, żydowskie, austryjackie, dworskie czy
mieszczańskie. Specyfika produktów, charakter danej kultury czy
dostępność ukształtowały kuchnię Podkarpacia. Myślę, iż te w/w czynniki
stanowią o sekrecie kuchni tego regionu.
Tradycyjnym wypiekiem charakterystycznym region jest rodzaj chleba zwany proziakiem – czyli placki wypiekane na płycie owalnej podawane z słodkiej śmietany. W okolicach Sanoka spotkamy w karczmach hałuszki czyli kluski z tartych ziemniaków z jakiem gotowane we wrzątku, podawane z masłem. W regionie Sanoka poznamy również fuczki czyli placki ziemniaczane smażone lub zapiekane z kapustą lub serem. Kuchnia podkarpacka znana jest również z pierogów czy żuru. Województwo znane jest również ze wspaniałych winnic. Popularne są również likier np: różany czy kawowy.
Cukiernicze specjały regionu:
1) Podpłomyk: proste, lekko chrupiące ciasto, które miało w regionie zastępować chleb. Powstaje z mąki żytniej, podawane jest na przeprosiny i na zgodę.
2) Biszkopty jarosławskie: tradycja ich wypiekania sięga XIX wieku. Polecane są małym dzieciom i osobom starszym.
3) Kruszonka lasowiacka: słodkie, kruche ciasto.
Źródło:https://www.pieknywschod.pl/pl/wojewodztwa/podkarpackie/kuchnia-regionalna
http://rzeszow.onet.pl/proziaki-chrupaczki-fuczki-smakolyki-kuchni-podkarpacia/shz3z
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podkarpackie/(pid)/334
Tradycyjnym wypiekiem charakterystycznym region jest rodzaj chleba zwany proziakiem – czyli placki wypiekane na płycie owalnej podawane z słodkiej śmietany. W okolicach Sanoka spotkamy w karczmach hałuszki czyli kluski z tartych ziemniaków z jakiem gotowane we wrzątku, podawane z masłem. W regionie Sanoka poznamy również fuczki czyli placki ziemniaczane smażone lub zapiekane z kapustą lub serem. Kuchnia podkarpacka znana jest również z pierogów czy żuru. Województwo znane jest również ze wspaniałych winnic. Popularne są również likier np: różany czy kawowy.
Cukiernicze specjały regionu:
1) Podpłomyk: proste, lekko chrupiące ciasto, które miało w regionie zastępować chleb. Powstaje z mąki żytniej, podawane jest na przeprosiny i na zgodę.
2) Biszkopty jarosławskie: tradycja ich wypiekania sięga XIX wieku. Polecane są małym dzieciom i osobom starszym.
3) Kruszonka lasowiacka: słodkie, kruche ciasto.
Źródło:https://www.pieknywschod.pl/pl/wojewodztwa/podkarpackie/kuchnia-regionalna
http://rzeszow.onet.pl/proziaki-chrupaczki-fuczki-smakolyki-kuchni-podkarpacia/shz3z
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podkarpackie/(pid)/334
Komentarze
Prześlij komentarz