Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Sekrety kuchni Podkarpackiej

Podkarpacie to region najbardziej tajemniczy w Polsce. Pełno w nim magii i sekretów. Taka jest również kuchnia tego regionu. Sekretem kuchni Podkarpackiej to smaczne i mało znane potrawy. Do prostych potraw o tajemniczych nazwach zaliczymy: hartaczami, krężałkami, kugielem, bulwiokiem, hałuszkami, małdrzykiem, szabanką. Jednym z sekretów kuchni podkarpackiej jest duży wpływ kultury łemkowskiej oraz ukraińskiej. Na smaki kuchni Podkarpackiej wpłyneły również kultury: węgierskie, żydowskie, austryjackie, dworskie czy mieszczańskie. Specyfika produktów, charakter danej kultury czy dostępność ukształtowały kuchnię Podkarpacia. Myślę, iż te w/w czynniki stanowią o sekrecie kuchni tego regionu.
Tradycyjnym wypiekiem charakterystycznym region jest rodzaj chleba zwany proziakiem – czyli placki wypiekane na płycie owalnej podawane z słodkiej śmietany. W okolicach Sanoka spotkamy w karczmach hałuszki czyli kluski z tartych ziemniaków z jakiem gotowane we wrzątku, podawane z masłem. W regionie Sanoka poznamy również fuczki czyli placki ziemniaczane smażone lub zapiekane z kapustą lub serem. Kuchnia podkarpacka znana jest również z pierogów czy żuru. Województwo znane jest również ze wspaniałych winnic. Popularne są również likier np: różany czy kawowy.
Cukiernicze specjały regionu:
1) Podpłomyk: proste, lekko chrupiące ciasto, które miało w regionie zastępować chleb. Powstaje z mąki żytniej, podawane jest na przeprosiny i na zgodę.
2) Biszkopty jarosławskie: tradycja ich wypiekania sięga XIX wieku. Polecane są małym dzieciom i osobom starszym.
3) Kruszonka lasowiacka: słodkie, kruche ciasto.

Źródło:https://www.pieknywschod.pl/pl/wojewodztwa/podkarpackie/kuchnia-regionalna
http://rzeszow.onet.pl/proziaki-chrupaczki-fuczki-smakolyki-kuchni-podkarpacia/shz3z
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podkarpackie/(pid)/334

Komentarze

Popularne posty

Drukuj