Sekretem kuchni Świętokrzyskiej jest
umiejętne łączenie tradycji chłopskich, szlacheckich i żydowskich.
Najpopularniejszymi produktami używanymi w tym regionie są mleko, kasza,
kapusta czy ziemniaki.
Województwo Świętokrzyskie słynie z charakterystycznych zup. Jedną z najpopularniejszych jest zalewajka czyli barszcz, którym zalewa się ugotowane ziemniaki. W lecie sekretem kuchni Świętokrzyskiej jest zupa owocowa z jagód czy wiśni podawana z ziemniakami i śmietaną. Charakterystycznym daniem podawanym na co dzień jest parzybroda czyli gotowana kapusta i ziemniaki podawane ze skwarkami. Podczas świąt Wielkanocnych często spotkać można barszcz biały z dodatkiem kiszonek kapusty.
Sekrety kuchni Świętokrzyskiej to nie tylko zupy ale również dania charakterystyczne tylko dla tego regionu. Na obiad często podawano kugiel czyli potrawę z ziemniaków i mięsa zapiekaną w piekarniku.
Cukiernicze wypieki regionu:
1) szczodroki: rogaliki wypiekane z ciasta drożdżowego często z nadzieniem.
2) placek spod kamienia: trzy warstwowe ciasto przekładane kremem śmietanowym. Przygotowywano je już na początku XX wieku.
3)krówka opatowska: charakterystyczny cukierek terenów opatowskiego. Słodki, mleczny, wytwarzany od 1980 roku.
Źródło: https://www.pieknywschod.pl/pl/wojewodztwa/swietokrzyskie/kuchnia-regionalna
http://swietokrzyski-przewodnik.pl/index.php/nasz-region/kuchnia-regionalna/
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-swietokrzyskie/(pid)/334
Województwo Świętokrzyskie słynie z charakterystycznych zup. Jedną z najpopularniejszych jest zalewajka czyli barszcz, którym zalewa się ugotowane ziemniaki. W lecie sekretem kuchni Świętokrzyskiej jest zupa owocowa z jagód czy wiśni podawana z ziemniakami i śmietaną. Charakterystycznym daniem podawanym na co dzień jest parzybroda czyli gotowana kapusta i ziemniaki podawane ze skwarkami. Podczas świąt Wielkanocnych często spotkać można barszcz biały z dodatkiem kiszonek kapusty.
Sekrety kuchni Świętokrzyskiej to nie tylko zupy ale również dania charakterystyczne tylko dla tego regionu. Na obiad często podawano kugiel czyli potrawę z ziemniaków i mięsa zapiekaną w piekarniku.
Cukiernicze wypieki regionu:
1) szczodroki: rogaliki wypiekane z ciasta drożdżowego często z nadzieniem.
2) placek spod kamienia: trzy warstwowe ciasto przekładane kremem śmietanowym. Przygotowywano je już na początku XX wieku.
3)krówka opatowska: charakterystyczny cukierek terenów opatowskiego. Słodki, mleczny, wytwarzany od 1980 roku.
Źródło: https://www.pieknywschod.pl/pl/wojewodztwa/swietokrzyskie/kuchnia-regionalna
http://swietokrzyski-przewodnik.pl/index.php/nasz-region/kuchnia-regionalna/
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-swietokrzyskie/(pid)/334
Komentarze
Prześlij komentarz