Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Sekrety kuchni Świętorzyskiej

Sekretem kuchni Świętokrzyskiej jest umiejętne łączenie tradycji chłopskich, szlacheckich i żydowskich. Najpopularniejszymi produktami używanymi w tym regionie są mleko, kasza, kapusta czy ziemniaki.
Województwo Świętokrzyskie słynie z charakterystycznych zup. Jedną z najpopularniejszych jest zalewajka czyli barszcz, którym zalewa się ugotowane ziemniaki. W lecie sekretem kuchni Świętokrzyskiej jest zupa owocowa z jagód czy wiśni podawana z ziemniakami i śmietaną. Charakterystycznym daniem podawanym na co dzień jest parzybroda czyli gotowana kapusta i ziemniaki podawane ze skwarkami. Podczas świąt Wielkanocnych często spotkać można barszcz biały z dodatkiem kiszonek kapusty.
Sekrety kuchni Świętokrzyskiej to nie tylko zupy ale również dania charakterystyczne tylko dla tego regionu. Na obiad często podawano kugiel czyli potrawę z ziemniaków i mięsa zapiekaną w piekarniku.
Cukiernicze wypieki regionu:
1) szczodroki: rogaliki wypiekane z ciasta drożdżowego często z nadzieniem.
2) placek spod kamienia: trzy warstwowe ciasto przekładane kremem śmietanowym. Przygotowywano je już na początku XX wieku.
3)krówka opatowska: charakterystyczny cukierek terenów opatowskiego. Słodki, mleczny, wytwarzany od 1980 roku.

Źródło: https://www.pieknywschod.pl/pl/wojewodztwa/swietokrzyskie/kuchnia-regionalna
http://swietokrzyski-przewodnik.pl/index.php/nasz-region/kuchnia-regionalna/
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-swietokrzyskie/(pid)/334

Komentarze

Popularne posty

Drukuj