Tradycyjna kuchnia Łódzka to kuchnia
biedna. Duży wpływ na kształt kulinarny odcisneły się wpływy żydowskie.
Bardzo silne w tym regionie polski. Łódź i okolice słyną ze wspaniałych
zup. Jedna z najbardziej popularnych jest zalewajka czyli zakwas,
ziemniaki, grzyby i cebula. Oprócz zalewajki w województwo słynie z
takich wspaniałych zup jak: solanka, chrzanowa, kartoflanka. Jednym z
sekretów kuchni województwa łódzkiego są zupy owocowe.
Kulinarne szlaki okolic Łodzi znane są również z pysznych klusek szarych czy knedli z truskawkami z dodatkiem młodej kapusty. Często na drugie danie podawano również kapustę z grochem.
Bogatsza część Łodzi głownie tworzyła dania oparte o typową kuchnię żydowską. Zaliczymy do niej takie dania jak: karp po żydowsku czy kugel.
Typową przystawką tego regionu jest leberka . Sekretem kulinarnym województwa Łódzkiego stanowią również wspaniałe ciasta czyli:
1) Piernik z marchwi: tradycyjny piernik o głębokim korzennym smaku wypikany na terenie Łodzi i okolic od wielu pokoleń.
2)Ciasto ze skwarek: półkruche, miękkie ciasto,swój niezwykły smak zawdzięcza dodatkowi dobrej jakości skwarek.
3) Babka gotowana: miękkie, puszyste ciasto o kakaowym smaku wypikane w gminie Rogów.
Źródło: http://gotujmy.pl/kuchnia-regionalna-wojewodztwo-lodzkie,artykuly-smaczki-artykul,16572.html
http://www.smaki-i-smaczki.pl/2013/09/smaki-ziemi-lodzkiej.html
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lodzkie/(pid)/334
Kulinarne szlaki okolic Łodzi znane są również z pysznych klusek szarych czy knedli z truskawkami z dodatkiem młodej kapusty. Często na drugie danie podawano również kapustę z grochem.
Bogatsza część Łodzi głownie tworzyła dania oparte o typową kuchnię żydowską. Zaliczymy do niej takie dania jak: karp po żydowsku czy kugel.
Typową przystawką tego regionu jest leberka . Sekretem kulinarnym województwa Łódzkiego stanowią również wspaniałe ciasta czyli:
1) Piernik z marchwi: tradycyjny piernik o głębokim korzennym smaku wypikany na terenie Łodzi i okolic od wielu pokoleń.
2)Ciasto ze skwarek: półkruche, miękkie ciasto,swój niezwykły smak zawdzięcza dodatkowi dobrej jakości skwarek.
3) Babka gotowana: miękkie, puszyste ciasto o kakaowym smaku wypikane w gminie Rogów.
Źródło: http://gotujmy.pl/kuchnia-regionalna-wojewodztwo-lodzkie,artykuly-smaczki-artykul,16572.html
http://www.smaki-i-smaczki.pl/2013/09/smaki-ziemi-lodzkiej.html
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lodzkie/(pid)/334
Komentarze
Prześlij komentarz