Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Sekrety kuchni wojewódżtwa Łódzkiego

Tradycyjna kuchnia Łódzka to kuchnia biedna. Duży wpływ na kształt kulinarny odcisneły się wpływy żydowskie. Bardzo silne w tym regionie polski. Łódź i okolice słyną ze wspaniałych zup. Jedna z najbardziej popularnych jest zalewajka czyli zakwas, ziemniaki, grzyby i cebula. Oprócz zalewajki w województwo słynie z takich wspaniałych zup jak: solanka, chrzanowa, kartoflanka. Jednym z sekretów kuchni województwa łódzkiego są zupy owocowe.
Kulinarne szlaki okolic Łodzi znane są również z pysznych klusek szarych czy knedli z truskawkami z dodatkiem młodej kapusty. Często na drugie danie podawano również kapustę z grochem.
Bogatsza część Łodzi głownie tworzyła dania oparte o typową kuchnię żydowską. Zaliczymy do niej takie dania jak: karp po żydowsku czy kugel.
Typową przystawką tego regionu jest leberka . Sekretem kulinarnym województwa Łódzkiego stanowią również wspaniałe ciasta czyli:
1) Piernik z marchwi: tradycyjny piernik o głębokim korzennym smaku wypikany na terenie Łodzi i okolic od wielu pokoleń.
2)Ciasto ze skwarek: półkruche, miękkie ciasto,swój niezwykły smak zawdzięcza dodatkowi dobrej jakości skwarek.
3) Babka gotowana: miękkie, puszyste ciasto o kakaowym smaku wypikane w gminie Rogów.

Źródło: http://gotujmy.pl/kuchnia-regionalna-wojewodztwo-lodzkie,artykuly-smaczki-artykul,16572.html
http://www.smaki-i-smaczki.pl/2013/09/smaki-ziemi-lodzkiej.html
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lodzkie/(pid)/334

Komentarze

Popularne posty

Drukuj