Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Sekrety kuchni wojewódżtwa Łódzkiego

Tradycyjna kuchnia Łódzka to kuchnia biedna. Duży wpływ na kształt kulinarny odcisneły się wpływy żydowskie. Bardzo silne w tym regionie polski. Łódź i okolice słyną ze wspaniałych zup. Jedna z najbardziej popularnych jest zalewajka czyli zakwas, ziemniaki, grzyby i cebula. Oprócz zalewajki w województwo słynie z takich wspaniałych zup jak: solanka, chrzanowa, kartoflanka. Jednym z sekretów kuchni województwa łódzkiego są zupy owocowe.
Kulinarne szlaki okolic Łodzi znane są również z pysznych klusek szarych czy knedli z truskawkami z dodatkiem młodej kapusty. Często na drugie danie podawano również kapustę z grochem.
Bogatsza część Łodzi głownie tworzyła dania oparte o typową kuchnię żydowską. Zaliczymy do niej takie dania jak: karp po żydowsku czy kugel.
Typową przystawką tego regionu jest leberka . Sekretem kulinarnym województwa Łódzkiego stanowią również wspaniałe ciasta czyli:
1) Piernik z marchwi: tradycyjny piernik o głębokim korzennym smaku wypikany na terenie Łodzi i okolic od wielu pokoleń.
2)Ciasto ze skwarek: półkruche, miękkie ciasto,swój niezwykły smak zawdzięcza dodatkowi dobrej jakości skwarek.
3) Babka gotowana: miękkie, puszyste ciasto o kakaowym smaku wypikane w gminie Rogów.

Źródło: http://gotujmy.pl/kuchnia-regionalna-wojewodztwo-lodzkie,artykuly-smaczki-artykul,16572.html
http://www.smaki-i-smaczki.pl/2013/09/smaki-ziemi-lodzkiej.html
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lodzkie/(pid)/334

Komentarze

Popularne posty

Drukuj