Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Sernik karakuł

Sernik karakuł to jeden z najpopularniejszych ciast w Polsce. Przepis na sernik karakuł znajdziemy w większości książek kucharskich, jak i w wielu cukierniach. Tym co wyróżnia ten sernik z pośród innych jest niewątpliwie kakaowy kruchy spód. Sernik karakuł może być przygotowywany zarówno z sera twarogowego jak i homogenizowanego. Dziś przedstawie wam wersje klasyczną na bazie tego pierwszego sera. Moim zdaniem ten niezwykle prosty sernik karakuł sprawdzi się idealnie podczas komunii czy świąt. Lubicie sernik karakuł?
Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej(2 szklanki)
200 g masła(1 kostka)
80 g mąki krupczatki(około 1/2 szklanki)
30 g cukru pudru(3 łyżki)
30 g kakao( 3 czubate łyżki)
20 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki)
3 żółtka
masa serowa
1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego
100 g masła
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g rodzynek
30 g budyniu waniliowego(1 opakowanie)
30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
10 g mąki pszennej(1 łyżka)
4 żółtka
5 białek
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 45 minut. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą cześć ciasta rozwałkowujemy. Ciasto układamy na wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formie. Podpiekamy 10 minut w 160 stopniach.
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Odcedzamy. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy na puszystą masę. Stopniowo partiami dodajemy ser. Ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rodzynki mieszamy z mąką pszenną. Dodajemy do sera. Mieszamy łyżką. Do masy serowej dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Ubite białka powili, partiami dodajemy do masy serowej. Mieszamy.
Gotową masę nakładamy na podpieczony spód. Na górze ścieramy na tarce pozostałe ciasto kakaowe, tworząc kruszonkę. Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy.


sernik, sernik karakuł, sernik kakaowy

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj