Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Sernik karakuł

Sernik karakuł to jeden z najpopularniejszych ciast w Polsce. Przepis na sernik karakuł znajdziemy w większości książek kucharskich, jak i w wielu cukierniach. Tym co wyróżnia ten sernik z pośród innych jest niewątpliwie kakaowy kruchy spód. Sernik karakuł może być przygotowywany zarówno z sera twarogowego jak i homogenizowanego. Dziś przedstawie wam wersje klasyczną na bazie tego pierwszego sera. Moim zdaniem ten niezwykle prosty sernik karakuł sprawdzi się idealnie podczas komunii czy świąt. Lubicie sernik karakuł?
Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej(2 szklanki)
200 g masła(1 kostka)
80 g mąki krupczatki(około 1/2 szklanki)
30 g cukru pudru(3 łyżki)
30 g kakao( 3 czubate łyżki)
20 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki)
3 żółtka
masa serowa
1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego
100 g masła
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g rodzynek
30 g budyniu waniliowego(1 opakowanie)
30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
10 g mąki pszennej(1 łyżka)
4 żółtka
5 białek
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 45 minut. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą cześć ciasta rozwałkowujemy. Ciasto układamy na wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formie. Podpiekamy 10 minut w 160 stopniach.
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Odcedzamy. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy na puszystą masę. Stopniowo partiami dodajemy ser. Ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rodzynki mieszamy z mąką pszenną. Dodajemy do sera. Mieszamy łyżką. Do masy serowej dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Ubite białka powili, partiami dodajemy do masy serowej. Mieszamy.
Gotową masę nakładamy na podpieczony spód. Na górze ścieramy na tarce pozostałe ciasto kakaowe, tworząc kruszonkę. Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy.
sernik, sernik karakuł, sernik kakaowy

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj