Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Sernik trójsmakowy(na zimno)

Sernik na zimno stanowi dobrą alternatywę na spotkania wśród znajomych w lecie. Jest to jeden z moich ulubionych ciast. Jest nieco chudszy od tradycyjnego sernika oraz nie wymaga jednocześnie dużych umiejętności i warsztatu. Nie raz sprawdził się u mnie w domu, gdy nie było pomysłu na popołudniowy deser. Można powiedzieć klasyka górą !
Składniki:
800 ml wody
3 serki homogenizowane o smaku waniliowym lub naturalnym
4 galaretki (np.: truskawka, malina, agrest oraz pomarańcza)
świeże owoce lub brzoskwinie z puszki
Galaretkę o smaku agrestu zalewamy 200 ml gorącej wody. Czekamy, aż ostygnie, następnie wkładamy do lodówki. w momencie gdy zacznie tężec dodajemy do niej serek homogenizowany (wyjmujemy z lodówki jakieś 15-20 minut wcześniej). Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 24 centymetrów.
Gdy masa całkiem stężeje zabieramy się do przygotowania drugiej warstwy. Rozpuszczamy w 200 ml wody galaretkę malinową. Po ostudzeniu galaretkę wkładamy do lodówki. Do tężejącej galaretki dodajemy serek homogenizowany. Taka masę wylewamy na pierwszą warstwę. Czekamy, aż stężeje.
Przygotowujemy masę trzecia. Rozpuszczamy w 200 ml wody galaretkę pomarańczową. Po ostudzeniu wkładamy ją do lodówki. W momencie gdy zacznie tężeć dodajemy serek homogenizowany. Wylewamy masę na tortownicę.
Przygotowujemy czwartą galaretkę. Rozpuszczamy ją w 200 ml wody. Studzimy. W tym czasie myjemy owoce. Mogą to być truskawki, maliny czy nawet owoce z puszki. Galaretkę wkładamy do lodówki. Owoce układamy na trzeciej warstwie. Mocno stężałą galaretkę wylewamy na owoce. Ciasto wkładamy na całą noc lodówki, aby dobrze stężała. Następnego dnia sernik gotowy jest do jedzenia.
sernik, sernik na zimno, sernik trójsmakowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj