Sernik wiedeński to jeden z moich ulubionych serników. Jest
niezwykle prosty i smaczny. Klasyczny sernik wiedeński pieczony jest bez
spodu. Tym co wyróżnia ten przepis na tle innych serników to jego
niezwykły smak oraz puszystość. Mój sernik wiedeński piekę z dodatkiem
rodzynek, które tworzą niezwykle aromatyczne połączenie. Możecie jednak
nie dodawać bakali do ciasta jeśli nie lubicie. Sernik wiedeński jest
równie smaczny z dodatkami jak i bez.Przepis na ten niezwykle popularny i
tradycyjny sernik jest przebojem w mojej rodzinnie, myślę, że i u was
też tak będzie.
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
160 g cukru(1 niepełna szklanka)
120 g rodzynek(około 1/2 szklanki)
100 g miękkiego masła
30 g proszku budyniowego waniliowego(1 opakowanie)
20 g cukru waniliowego(2 płaskie łyżki)
20 g mąki pszennej( 2 łyżka)
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
4 jajka
aromat waniliowy
polewa
100 g czekolady gorzkiej
20 g masła
Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy do napęcznienia na 15 minut. Cedzimy. Rodzynki posypujemy jedną łyżką mąki pszennej.
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy oba cukry. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Dodajemy miękkie masło. Miksujemy całość do uzyskania gładkiego białego kremu. Dodajemy partiami ser. Miksujemy.
Do masy dodajemy rodzynki. Mieszamy ręcznie. Do masy dodajemy budyń waniliowy oraz po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. Całość mieszamy drewnianą łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ostrożnie partiami dodajemy ubite białka do masy serowej.
Tortownicę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tarta. Do formy przelewamy masę serową. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku przez 60 – 70 minut w 180 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiach przez 30 minut. Następnie studzimy poza piekarnikiem.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W trakcie rozpuszczania czekolady dodajemy masło. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą zdobimy wystudzony sernik.
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
160 g cukru(1 niepełna szklanka)
120 g rodzynek(około 1/2 szklanki)
100 g miękkiego masła
30 g proszku budyniowego waniliowego(1 opakowanie)
20 g cukru waniliowego(2 płaskie łyżki)
20 g mąki pszennej( 2 łyżka)
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
4 jajka
aromat waniliowy
polewa
100 g czekolady gorzkiej
20 g masła
Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy do napęcznienia na 15 minut. Cedzimy. Rodzynki posypujemy jedną łyżką mąki pszennej.
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy oba cukry. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Dodajemy miękkie masło. Miksujemy całość do uzyskania gładkiego białego kremu. Dodajemy partiami ser. Miksujemy.
Do masy dodajemy rodzynki. Mieszamy ręcznie. Do masy dodajemy budyń waniliowy oraz po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. Całość mieszamy drewnianą łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ostrożnie partiami dodajemy ubite białka do masy serowej.
Tortownicę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tarta. Do formy przelewamy masę serową. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku przez 60 – 70 minut w 180 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiach przez 30 minut. Następnie studzimy poza piekarnikiem.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W trakcie rozpuszczania czekolady dodajemy masło. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą zdobimy wystudzony sernik.
Komentarze
Prześlij komentarz