Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to jeden z moich ulubionych serników. Jest niezwykle prosty i smaczny. Klasyczny sernik wiedeński pieczony jest bez spodu. Tym co wyróżnia ten przepis na tle innych serników to jego niezwykły smak oraz puszystość. Mój sernik wiedeński piekę z dodatkiem rodzynek, które tworzą niezwykle aromatyczne połączenie. Możecie jednak nie dodawać bakali do ciasta jeśli nie lubicie. Sernik wiedeński jest równie smaczny z dodatkami jak i bez.Przepis na ten niezwykle popularny i tradycyjny sernik jest przebojem w mojej rodzinnie, myślę, że i u was też tak będzie.
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
160 g cukru(1 niepełna szklanka)
120 g rodzynek(około 1/2 szklanki)
100 g miękkiego masła
30 g proszku budyniowego waniliowego(1 opakowanie)
20 g cukru waniliowego(2 płaskie łyżki)
20 g mąki pszennej( 2 łyżka)
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
4 jajka
aromat waniliowy
polewa
100 g czekolady gorzkiej
20 g masła
Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy do napęcznienia na 15 minut. Cedzimy. Rodzynki posypujemy jedną łyżką mąki pszennej.
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy oba cukry. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Dodajemy miękkie masło. Miksujemy całość do uzyskania gładkiego białego kremu. Dodajemy partiami ser. Miksujemy.
Do masy dodajemy rodzynki. Mieszamy ręcznie. Do masy dodajemy budyń waniliowy oraz po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. Całość mieszamy drewnianą łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ostrożnie partiami dodajemy ubite białka do masy serowej.
Tortownicę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tarta. Do formy przelewamy masę serową. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku przez 60 – 70 minut w 180 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiach przez 30 minut. Następnie studzimy poza piekarnikiem.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W trakcie rozpuszczania czekolady dodajemy masło. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą zdobimy wystudzony sernik.
sernik wiedeński, sernik

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj