Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Sernik z dżemem wiśniowym i migdałami

Tradycyjnie podczas Bożego Narodzenia oraz Wigilii na stole znajdziemy 12 potraw. Do najbardziej charakterystycznych zaliczymy barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami czy kluski z makiem. Tradycyjnie na stole pojawi się również sernik. Moja dzisiejsza propozycja to sernik z dżemem wiśniowym. Jest to pyszne połączenie słodkiego sera z kwaśnym dżemem. Sposób robienia i czas nie wiele różni się od tradycyjnego sernika na kruchym spodzie. Sernik z dżemem wiśniowym może stanowić dobrą alternatywę dla znanych serników świątecznych.
Składniki:
ciasto
540 g maki pszennej(3 szklanki)
200 g masła
100 g cukru pudru (1/2 szklanki)
27 g śmietany 12%(3 łyżki)
20 g kakao(2 łyżki)
15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżeczki)
2 żółtka
1 jajko
masa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
300 g dżemu wiśniowego
150 g masła
120 g cukru pudru(około 3/4 szklanki)
100 g migdałów
30 g proszku budyniowego o smaku waniliowym(1 opakowanie)
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
3 żółtka
polewa
100 g czekolady deserowej
Mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia mieszamy razem. Dodajemy jajko i żółtka. Mieszamy. dodajemy masło i śmietanę. Zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Dzielimy ciasto na dwie części(większą i mniejszą). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 45 minut. Następnie większą cześć rozwałkowujemy na wielkość blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 10 minut w 160 stopniach.
Żółtka, masło i cukier puder ucieramy na jednolitą, puszystą masę. Migdały mielimy. Do masy jajecznej dodajemy mielony ser(partiami). Dodajemy proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i mielone migdały. Mieszamy.
Podpieczony spód smarujemy dżemem wiśniowym. Nakładamy masę serową. Na wierzchu zcieramy mniejszą cześć pozostałego ciasta. Pieczemy 65 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Czekoladę deserową roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzonego sernika.
migdały, dżemem wisniowy, sernik wiśniowy, sernik z dżemem wiśniowym i migdałami
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj