Sernik z masą marcepanową

Pomysł na wykorzystanie marcepanu w serniku wziął się z tego, iż robiąc pierwszy raz domowy marcepan zostało mi nieco więcej niż przypuszczałam. Jak się okazało połączenie klasycznego sernika z marcepanem jest dosyć dobre. Marcepan nadaje znanemu nam sernikowi nieco orientalnego smaku oraz zapachu. Fantazyjna kratka marcepanowa sprawia, iż nieco nudny sernik nabiera intrygującego wyglądu. Sernik z masa marcepanowa jest świetnym rozwiązaniem na zabawę w kuchni z małymi dziećmi, które mogą tworzyć dowolne kształty i figury z marcepanu. Tworząc przy tym ciekawe wzory na serniku. Sernik z masa marcepanową to ciekawy przepis na interpretację znanego wszystkim sernika. Polecam !
Składniki:
ciasto
200 g mąki pszennej(1 pełna szklanka)
100 g masła
30 g cukru pudru(3 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka(
2 żółtka
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
150 g cukru
150 g rodzynek
100g masła
60 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
40 g mąki ziemniaczanej(2 pełne łyżki)
20 g mąki pszennej(2 płaskie łyżki)
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie lub 3 łyżki)
4 jajka
aromat migdałowy
masa marcepanowa
200 g mielonych migdałów
200 g cukru pudru
150 g cukru
100 ml wody
Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać. Dodać cukier puder oraz żółtka. Lekko wymieszać. Dodać zimne masło. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na 30-40 minut. Następnie rozwałkować. Ciasto ułożyć na prostokątnej formie do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Podpiec w 180 stopniach przez 10 minut.
Masa serowa: Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Po 15 minutach odlać wodę i obsypać mąką pszenną. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartych żółtek dodać miękkie masło. Chwilę miksować do połączenia się składników. Następnie partiami dodawać ser. Miksować, aż składniki się połączą. Do masy serowej dodać rodzynki oraz proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną oraz aromat migdałowy. Całość wymieszać drewnianą łyżkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Masę przelać na podpieczony spód. Piecz sernik w 180 stopniach przez 75 minut.
Marcepan: Mielone migdały połączyć z cukrem pudrem. Cukier oraz wodę zagotować. Lekko przestudzić. Następnie łączymy wodę z cukrem oraz migdały z cukrem pudrem. Zagniatamy do momentu powstania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Do masy możemy dodać kakao.


sernik, marcepan, migdały, marcepanowy sernik

Upieczony sernik studzimy. Z marcepanu tworzymy paski, którymi otaczamy wystudzony sernik tworząc kratkę.
Smacznego!

Komentarze