Pierwszy raz na sernik ze śliwkami natrafiłam w książce Ewy
Wachowicz „Ciasta”. Mój przepis jest jednak moja interpretacją tego
wspaniałego sernika. Sernik ze śliwkami powinien stanowić miłą odmianę
od klasycznych serników , które goszczą na naszych stołach podczas
świat. Niewątpliwą zaletą tego niezwykłego sernika jest to , że nie
zdarzyło mi się, aby opadł. Jednak czy ktoś się tym by przejmował
podczas rozgardiaszu świątecznego. Przecież święta nie musza być
perfekcyjne. Sernik ze śliwkami stanowi niezwykłe połączenie ciasta
kruchego, owoców oraz sera. Jest to przepis, w którym czuć smaki jesieni
oraz nutę wanilii. Ktoś chętny spróbować?
Składniki:
ciasto
150 g mąki pszennej
80 g masła
50 g cukru pudru
20 ml śmietany 12%(2 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżka)
masa
1 kg sera twarogowego(trzykrotnie mielonego)
500 g śliwek węgierek lub jedno opakowanie mrożonych śliwek
75 g cukru białego(1/2 szklanki)
50 g masła
30 g cukru brązowego(3 łyżki)
30 g proszku budyniowego waniliowego (1 opakowanie)
20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
10 g cukru waniliowego(1 łyżka)
4 jaja
polewa
100 g czekolady gorzkiej
30 g masła
Mąkę połączyć z cukrem. Następnie dodać śmietanę i masło. Całość ugnieść, formując kule. Włożyć do lodówki na co najmniej 30-45 minut. Następnie rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Podpiec przez 10 minut w 160 stopniach.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, suszymy(jeśli są to mrożone to dobrze odsączamy z nadmiaru wody).Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i brązowym cukrem. Dodać porcjami ser. Następnie do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Z białek ubijamy pianę, którą następnie dodajemy do masy serowej.
Na podpieczony spód układamy połówki śliwek, następnie nakładamy masę serową. Całość pieczemy przez 60-65 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem. Polewamy na dobrze wystudzone ciasto.
Smacznego!
Składniki:
ciasto
150 g mąki pszennej
80 g masła
50 g cukru pudru
20 ml śmietany 12%(2 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżka)
masa
1 kg sera twarogowego(trzykrotnie mielonego)
500 g śliwek węgierek lub jedno opakowanie mrożonych śliwek
75 g cukru białego(1/2 szklanki)
50 g masła
30 g cukru brązowego(3 łyżki)
30 g proszku budyniowego waniliowego (1 opakowanie)
20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
10 g cukru waniliowego(1 łyżka)
4 jaja
polewa
100 g czekolady gorzkiej
30 g masła
Mąkę połączyć z cukrem. Następnie dodać śmietanę i masło. Całość ugnieść, formując kule. Włożyć do lodówki na co najmniej 30-45 minut. Następnie rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Podpiec przez 10 minut w 160 stopniach.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, suszymy(jeśli są to mrożone to dobrze odsączamy z nadmiaru wody).Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i brązowym cukrem. Dodać porcjami ser. Następnie do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Z białek ubijamy pianę, którą następnie dodajemy do masy serowej.
Na podpieczony spód układamy połówki śliwek, następnie nakładamy masę serową. Całość pieczemy przez 60-65 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem. Polewamy na dobrze wystudzone ciasto.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz