Krótki urlop jest każdemu potrzebny. ja w tym roku wybrałam się do
malowniczego Karpaczu. Odkrywszy uroki Karkonoszy do domu wróciłam pełna
energii i zapału na do pracy. Jednym z moich „dzieł” jest pyszny i
niezwykle prosty śmietanowo-kakaowy semifreddo. Semifreddo jest to
włoski deser na bazie słodkiej śmietany. Przygotowuje się go bardzo
szybko. Jedyna wadą tego deseru jest czas oczekiwania, który wynosi
minimum 4 godziny. Jednak jest to warte grzechu. Śmietanowo-kakaowy
semifreddo z miejsca po przyjeździe podbił serca członków mojej rodziny.
Zniknął w mgnieniu oka.
Składniki:
400 ml śmietany 30%
100 g cukru
100 g mieszanki dowolnych orzechów(u mnie były to włoskie i laskowe)
20 g kakao(2 łyżki)
5 małych bez
3 jajka
Śmietanę mocno chłodzę, następnie ubijam na sztywno. Oddzielam żółtko od białka. Białko ubijam na sztywno. Żółtko ubijam na puszysta masę z cukrem. Orzechy mielę. Łączę ze sobą ubite żółtka i śmietanę. Następnie dodaje białka i mielone orzechy. Mieszam. Bezy kruszę. Dodaje do masy. Delikatnie mieszam. Masę dzielę na pół. Do jednej części dodaje kakao. Mieszam. Formę keksową wykładam folią. Najpierw układam jasną masę, następnie ciemną. Zawijam i wkładam do zamrażarnika na 4 godziny. Przed podaniem chwilę trzymamy w cieple i ostrożnie kroimy na plastry. Po wyjęciu z chłodzenia trzeba koniecznie od razu zjeść.
Smacznego!
Składniki:
400 ml śmietany 30%
100 g cukru
100 g mieszanki dowolnych orzechów(u mnie były to włoskie i laskowe)
20 g kakao(2 łyżki)
5 małych bez
3 jajka
Śmietanę mocno chłodzę, następnie ubijam na sztywno. Oddzielam żółtko od białka. Białko ubijam na sztywno. Żółtko ubijam na puszysta masę z cukrem. Orzechy mielę. Łączę ze sobą ubite żółtka i śmietanę. Następnie dodaje białka i mielone orzechy. Mieszam. Bezy kruszę. Dodaje do masy. Delikatnie mieszam. Masę dzielę na pół. Do jednej części dodaje kakao. Mieszam. Formę keksową wykładam folią. Najpierw układam jasną masę, następnie ciemną. Zawijam i wkładam do zamrażarnika na 4 godziny. Przed podaniem chwilę trzymamy w cieple i ostrożnie kroimy na plastry. Po wyjęciu z chłodzenia trzeba koniecznie od razu zjeść.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz