Sorbet trusakwkowy(łatwy i prosty)

W tym roku postanowiłam zrobić mój pierwszy sorbet. Oczywiście zaczęłam od moich ulubionych truskawek. Sorbet truskawkowy jak się okazało robi się bardzo prosto, a zrobienie takiej jednej porcji wystarcza na całe lato. Przewagą takiego domowego sorbetu truskawkowego jest to, że nie ma w nim dodatku chemii i sztucznych barwników. Sorbet truskawkowy może stanowić dobre źródło witamin, które możemy przemycić dzieciom. Gorąco polecam!
Składniki:
750 g truskawek
100 g cukru
1 cytryna
1 białko
Truskawki myjemy. Następnie miksujemy. Zmiksowane truskawki przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Sok z cytryny i cukier rozpuszczamy, aby uzyskać syrop.Studzimy. Białko ubijamy na sztywną pianę. Łączymy białko z musem i wystudzonym syropem. Gotowy sorbet przelewamy do foremek na lody. Możemy co 2-3 godziny pomieszać lody, aby nie było czuć kryształków lodu. Sorbet gotowy jest po mniej więcej 8-10 godzinach.


sorbet, sorbet owocowy, sorbet truskawkowy, truskawka

Smacznego!
 Źródło:”Przyjaciółka”, 2017.

Komentarze