W tym roku postanowiłam zrobić mój pierwszy sorbet. Oczywiście
zaczęłam od moich ulubionych truskawek. Sorbet truskawkowy jak się
okazało robi się bardzo prosto, a zrobienie takiej jednej porcji
wystarcza na całe lato. Przewagą takiego domowego sorbetu truskawkowego
jest to, że nie ma w nim dodatku chemii i sztucznych barwników. Sorbet
truskawkowy może stanowić dobre źródło witamin, które możemy przemycić
dzieciom. Gorąco polecam!
Składniki:
750 g truskawek
100 g cukru
1 cytryna
1 białko
Truskawki myjemy. Następnie miksujemy. Zmiksowane truskawki przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Sok z cytryny i cukier rozpuszczamy, aby uzyskać syrop.Studzimy. Białko ubijamy na sztywną pianę. Łączymy białko z musem i wystudzonym syropem. Gotowy sorbet przelewamy do foremek na lody. Możemy co 2-3 godziny pomieszać lody, aby nie było czuć kryształków lodu. Sorbet gotowy jest po mniej więcej 8-10 godzinach.
Składniki:
750 g truskawek
100 g cukru
1 cytryna
1 białko
Truskawki myjemy. Następnie miksujemy. Zmiksowane truskawki przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Sok z cytryny i cukier rozpuszczamy, aby uzyskać syrop.Studzimy. Białko ubijamy na sztywną pianę. Łączymy białko z musem i wystudzonym syropem. Gotowy sorbet przelewamy do foremek na lody. Możemy co 2-3 godziny pomieszać lody, aby nie było czuć kryształków lodu. Sorbet gotowy jest po mniej więcej 8-10 godzinach.
Komentarze
Prześlij komentarz