Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Sos czekoladowy-wskazówki

Sos czekoladowy to dla mnie jeden z podstawowych dodatków do deserów lub dań na słodko. Jednak często zdarzało mi się, że się warzył. Jednak nie byłam bym sobą, gdybym nie próbowała do skutku. przepisów na sos czekoladowy jest kilkanaście. Ja jednak pokażę wam moje dwa sprawdzone przepisy.
Czy sos czekoladowy może się zważyć? Raczej nie , choć dla pewności czekolada powinna być drobno pokrojona i w temperaturze pokojowej.
Jak długo się przygotowuje taki sos? Dosyć szybko, około 25 minut.
Czy śmietanę zagotowujemy? W zasadzie to tak, ale musi uważać, aby się nie zważyła.
Podstawowy przepis na sos czekoladowy:
Składniki:
100 g czekolady
100 ml śmietany 30%
Śmietanę i czekoladę wyjmujemy około 1 godziny wcześniej. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietanę zagotowujemy. Ciepłą śmietaną zalewamy czekoladę i czekamy, aby czekolada sama się rozpuściła. Chwilę mieszamy. Gotowe !
Podstawowy przepis na sos czekoladowy z masłem:
Składniki:
100 g czekolady
100 ml śmietany
20 g masła
Czekoladę, masło i śmietanę wyjmujemy około1 godziny wcześniej. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę zagotowujemy. Czekoladę zdejmujemy z kąpieli wodnej. Wlewamy do niej powoli ciepłą śmietanę. Powili mieszamy. Gotowe!

sos czekoladowy, czekolada, sos
Smacznego!
Źródło:Anna Starmach,”Pyszne 25″,s. 167
https://www.alemeksyk.eu/porady/item/451-jak-zrobic-sos-czekoladowy.html

Komentarze

Popularne posty

Drukuj