Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Sos czekoladowy-wskazówki

Sos czekoladowy to dla mnie jeden z podstawowych dodatków do deserów lub dań na słodko. Jednak często zdarzało mi się, że się warzył. Jednak nie byłam bym sobą, gdybym nie próbowała do skutku. przepisów na sos czekoladowy jest kilkanaście. Ja jednak pokażę wam moje dwa sprawdzone przepisy.
Czy sos czekoladowy może się zważyć? Raczej nie , choć dla pewności czekolada powinna być drobno pokrojona i w temperaturze pokojowej.
Jak długo się przygotowuje taki sos? Dosyć szybko, około 25 minut.
Czy śmietanę zagotowujemy? W zasadzie to tak, ale musi uważać, aby się nie zważyła.
Podstawowy przepis na sos czekoladowy:
Składniki:
100 g czekolady
100 ml śmietany 30%
Śmietanę i czekoladę wyjmujemy około 1 godziny wcześniej. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietanę zagotowujemy. Ciepłą śmietaną zalewamy czekoladę i czekamy, aby czekolada sama się rozpuściła. Chwilę mieszamy. Gotowe !
Podstawowy przepis na sos czekoladowy z masłem:
Składniki:
100 g czekolady
100 ml śmietany
20 g masła
Czekoladę, masło i śmietanę wyjmujemy około1 godziny wcześniej. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę zagotowujemy. Czekoladę zdejmujemy z kąpieli wodnej. Wlewamy do niej powoli ciepłą śmietanę. Powili mieszamy. Gotowe!

sos czekoladowy, czekolada, sos
Smacznego!
Źródło:Anna Starmach,”Pyszne 25″,s. 167
https://www.alemeksyk.eu/porady/item/451-jak-zrobic-sos-czekoladowy.html

Komentarze

Popularne posty

Drukuj