Sos czekoladowy to dla mnie jeden z podstawowych dodatków do deserów
lub dań na słodko. Jednak często zdarzało mi się, że się warzył. Jednak
nie byłam bym sobą, gdybym nie próbowała do skutku. przepisów na sos
czekoladowy jest kilkanaście. Ja jednak pokażę wam moje dwa sprawdzone
przepisy.
Czy sos czekoladowy może się zważyć? Raczej nie , choć dla pewności czekolada powinna być drobno pokrojona i w temperaturze pokojowej.
Jak długo się przygotowuje taki sos? Dosyć szybko, około 25 minut.
Czy śmietanę zagotowujemy? W zasadzie to tak, ale musi uważać, aby się nie zważyła.
Podstawowy przepis na sos czekoladowy:
Składniki:
100 g czekolady
100 ml śmietany 30%
Śmietanę i czekoladę wyjmujemy około 1 godziny wcześniej. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietanę zagotowujemy. Ciepłą śmietaną zalewamy czekoladę i czekamy, aby czekolada sama się rozpuściła. Chwilę mieszamy. Gotowe !
Podstawowy przepis na sos czekoladowy z masłem:
Składniki:
100 g czekolady
100 ml śmietany
20 g masła
Czekoladę, masło i śmietanę wyjmujemy około1 godziny wcześniej. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę zagotowujemy. Czekoladę zdejmujemy z kąpieli wodnej. Wlewamy do niej powoli ciepłą śmietanę. Powili mieszamy. Gotowe!
Smacznego!
Źródło:Anna Starmach,”Pyszne 25″,s. 167
https://www.alemeksyk.eu/porady/item/451-jak-zrobic-sos-czekoladowy.html
Czy sos czekoladowy może się zważyć? Raczej nie , choć dla pewności czekolada powinna być drobno pokrojona i w temperaturze pokojowej.
Jak długo się przygotowuje taki sos? Dosyć szybko, około 25 minut.
Czy śmietanę zagotowujemy? W zasadzie to tak, ale musi uważać, aby się nie zważyła.
Podstawowy przepis na sos czekoladowy:
Składniki:
100 g czekolady
100 ml śmietany 30%
Śmietanę i czekoladę wyjmujemy około 1 godziny wcześniej. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietanę zagotowujemy. Ciepłą śmietaną zalewamy czekoladę i czekamy, aby czekolada sama się rozpuściła. Chwilę mieszamy. Gotowe !
Podstawowy przepis na sos czekoladowy z masłem:
Składniki:
100 g czekolady
100 ml śmietany
20 g masła
Czekoladę, masło i śmietanę wyjmujemy około1 godziny wcześniej. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę zagotowujemy. Czekoladę zdejmujemy z kąpieli wodnej. Wlewamy do niej powoli ciepłą śmietanę. Powili mieszamy. Gotowe!
Smacznego!
Źródło:Anna Starmach,”Pyszne 25″,s. 167
https://www.alemeksyk.eu/porady/item/451-jak-zrobic-sos-czekoladowy.html
Komentarze
Prześlij komentarz