Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy to jeden z najtrudniejszych deserów, ale zarazem wyjątkowy. Jest to niezwykle proste połączenie czekolady, masła, mąki i jajek. Suflet czekoladowy podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika. Szybko opada. Mój suflet czekoladowy jest wilgotny w środku, a miękki na zewnątrz. Moim zdaniem mimo, iż ten deser robię zazwyczaj od święta, to i tak zasługuje na uwagę.
Składniki:
120g czekolady
90 g masła
50 g cukru pudru
50 g mąki
3 jajka
Czekoladę łamiemy na kawałki. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka ubijamy wraz cukrem na puszystą pianę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę, mieszamy ręcznie. Dodajemy płynną, lekko ciepłą czekoladę do jajek. Mieszamy, aż składniki się połączą. Kokilki smarujemy masłem. Masę nalewamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w 200 stopniach przez 7-10 minut. Podajemy od razu.


suflet, czekolada, suflet czekoladowy

Smacznego!

Komentarze