Za oknem coraz zimniej. W niektórych regionach Polski spadł dzisiaj
śnieg. Ulice miast rozbłyskują się tysiącem lampek. Można powiedzieć, iż
przygotowania do świąt ruszyły pełną parą. Na dobry początek zapraszam
kochani do wypróbowania mojego przepisu na Świąteczne ciasteczka
cynamonowe. Są proste, szybkie i bardzo łatwe. Dla mnie przygotowanie
takich ciasteczek to punkt obowiązkowy, każdych świat. Uwielbiam, gdy po
moim domu roznosi się zapach cynamonu i pieczonych ciasteczek. Zapach
cynamonu kojarzy mi się w tedy z radosnym oczekiwaniem na Pierwsza
Gwiazdkę. Świąteczne ciasteczka cynamonowe mogą być również doskonałym
prezentem.Polecam!
Składniki:
300 g ciasteczek pełnoziarnistych (2 opakowania)
50 g miękkiego masła
20 g cynamonu(2 łyżeczki)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
1 jajko, 1 żółtko
gotowy krem dekoracyjny
Ciastka kruszymy,a następnie mielimy. Do zmielonych ciastek dodajemy cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy jajko, żółtko i miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Zimne ciasto wyjmujemy z lodówki. Ciasto wałkujemy na grubość około 4 -5 mm. Z ciasta wykrawamy gwiazdki lub inne dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy około 8-10 minut w 180 stopniach(do zrumienienia). Studzimy. Wystudzone ciastka dowolnie dekorujemy.
Smacznego!
Składniki:
300 g ciasteczek pełnoziarnistych (2 opakowania)
50 g miękkiego masła
20 g cynamonu(2 łyżeczki)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
1 jajko, 1 żółtko
gotowy krem dekoracyjny
Ciastka kruszymy,a następnie mielimy. Do zmielonych ciastek dodajemy cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy jajko, żółtko i miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Zimne ciasto wyjmujemy z lodówki. Ciasto wałkujemy na grubość około 4 -5 mm. Z ciasta wykrawamy gwiazdki lub inne dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy około 8-10 minut w 180 stopniach(do zrumienienia). Studzimy. Wystudzone ciastka dowolnie dekorujemy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz