Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Za oknem coraz zimniej. W niektórych regionach Polski spadł dzisiaj śnieg. Ulice miast rozbłyskują się tysiącem lampek. Można powiedzieć, iż przygotowania do świąt ruszyły pełną parą. Na dobry początek zapraszam kochani do wypróbowania mojego przepisu na Świąteczne ciasteczka cynamonowe. Są proste, szybkie i bardzo łatwe. Dla mnie przygotowanie takich ciasteczek to punkt obowiązkowy, każdych świat. Uwielbiam, gdy po moim domu roznosi się zapach cynamonu i pieczonych ciasteczek. Zapach cynamonu kojarzy mi się w tedy z radosnym oczekiwaniem na Pierwsza Gwiazdkę. Świąteczne ciasteczka cynamonowe mogą być również doskonałym prezentem.Polecam!
Składniki:
300 g ciasteczek pełnoziarnistych (2 opakowania)
50 g miękkiego masła
20 g cynamonu(2 łyżeczki)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
1 jajko, 1 żółtko
gotowy krem dekoracyjny
Ciastka kruszymy,a następnie mielimy. Do zmielonych ciastek dodajemy cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy jajko, żółtko i miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Zimne ciasto wyjmujemy z lodówki. Ciasto wałkujemy na grubość około 4 -5 mm. Z ciasta wykrawamy gwiazdki lub inne dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy około 8-10 minut w 180 stopniach(do zrumienienia). Studzimy. Wystudzone ciastka dowolnie dekorujemy.
ciastka, święta, cynamon, ciasta cynamonowe
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj