Świąteczne makówki

Świąteczne makówki to tradycyjne danie pochodzące ze Śląska. Najczęściej przygotowywane jest na świata wigilijne. Świąteczne makówki to proste i smaczne połączenie tradycyjnej masy makowej z chałką czy słodką bułką. Tak szybka potrawa charakteryzuje się bogatym aromatem maku, miodu i bakali. Trzeba ją jednak podawać zaraz po zrobieniu.
Składniki:
400 g gotowej masy makowej(lub dwa opakowania maku mielonego, którego przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu)
300 ml mleka
100 g cukru brązowego
2 jajka
1 duża chałka
Chałkę troimy na dosyć grube kromki. W głębokiej misce wymieszaj mleko, cukier i jajka. Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Kromki maczaj z obydwu stron w mleku. Układaj na dnie formy do pieczenia. Na chałce rozsmaruj pół masy makowej. Następnie na masie układaj pozostałe kromki maczane w mleku. Przełóż ponownie masą makową. Ostatnią warstwą powinna być chałka. Wierz posyp lekko cukrem brązowym. Całość piecz w 180 stopniach przez 35-45 minut. Można podać makówki z kwaśną śmietaną.


mak, makówki, świąteczne makówki

Smacznego!
Źródło:”Wielka księga wypieków”,s.124

Komentarze