Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Świateczne rogaliki z makiem

U mnie już leży śnieg za oknem. A u was? W takiej atmosferze i klimacie ostatnio upiekłam pyszne i pełne maku rogaliki. Świąteczne rogaliki z makiem są to tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość. Tegoroczne świąteczne rogaliki z makiem są na bazie ciasta krucho-drożdżowego. Tak przygotowane i upieczone małe pyszności goszczą co rok na moim stole świątecznym. Dzięki nim w całym domu czuć atmosferę i klimat świat. Znikają w mgnieniu oka. Polecam!
Składniki:
ciasto krucho-drożdżowe:
300 g mąki pszennej
100 g masła
40 g drożdży
30 ml śmietany 18%
20 g cukru pudru(2 łyżki)
10 g cukru(1 łyżka)
1 jajko
masa makowa
200 g mielonego maku
200 ml mleka
50 g miodu
50 g rodzynek
10 g mąki(1 łyżka)
aromat migdałowy
krem dekoracyjny
Mąkę, cukier puder przesiewam. W jednej łyżce cukru rozpuszczam drożdże. Odstawiam, aby lekko urosły. Do maki dodaje zimne masło, śmietanę i jajko. Mieszam. Dodaję płynne drożdże. Zagniatam ciasto. Ciasto umieszczam w lodówce na co najmniej dwie godziny lub całą noc.
Mleko zagotowuje z miodem. Gorącym mlekiem zalewam mielony mak. Odstawiam do napęcznienia. Rodzynki mączę w gorącej wodzie. Odsączam i posypuje jedną łyżką mąki. Do napęczniałego maku dodaje aromat i rodzynki. Mieszam.
Ciasto na rogaliki wyjmuję z lodówki. Wałkuje tworząc koło. Koło dzielę na 8 części. Na środku trójkątów układam po 1-2 łyżkach masy makowej. Zawijam od szerszego boku. Rogaliki umieszczam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w 180 stopniach. Studzę. Dekoruję kremem dekoracyjnym.
rogaliki z makiem , rogaliki, mak, świata, świąteczne rogaliki z makiem
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj