Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Szarlotka ścierana

Dziś swoje święto obchodzi Barbara. Wszystkim Barbarom, Basiom życzę wszystkiego najlepszego. Święto Barbary potocznie nazywane jest Barbórką. Tego dnia na Śląsku odbywają uroczyste apele, koncerty oraz wręczane są wyróżnienia, odznaczenia. Święta Barbara jest patronką osób ciężko pracujących , w tym górników. Dlaczego akurat 4 grudnia? Tego dnia swoje urodziny obchodziła patronka tego święta, która zginęła tragicznie z rok swojego ojca, gdyż nie chciała wyrzec się swojej wiary. W Polsce początkowo to święto miało charakter liturgiczny i było obchodzone gównie w Tarnowskich Górach. Ostateczny kształt obchodów Barbórki w Polsce ukształtował się w XIX wieku. Wszystkim Barbarom i nie tylko polecam moją szarlotkę sypaną. Przepis nie dawno znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. W efekcie jest to szybka i wyjątkowo prosta szarlotka, która sposobem przygotowania nawiązuje do modny teraz szarlotek sypanych. Polecam!
Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
500 g mąki pszennej(3 szklanki)
240 g cukru(1 i 1/2 szklanki)
10 g kaszy manny (1 łyżka)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
3-4 żółtka
Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy kaszę manną. Mieszamy. Blachę w której będziemy piec ciasto smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Zimne ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą cześć ciasta ścieramy na spód blachy. Na cieście układamy część jabłek. Na jabłka ścieramy drugą część ciasta. Na cieście układamy pozostałe jabłka. Na jabłka ścieramy ostatnią cześć ciasta. Piekarnik nagrzewamy. Ciasto wkładamy do ciepłego piekarnika. Szarlotkę pieczemy przez około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
szarlotka, szarlotka ścierana
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj