Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Szarlotka ścierana

Dziś swoje święto obchodzi Barbara. Wszystkim Barbarom, Basiom życzę wszystkiego najlepszego. Święto Barbary potocznie nazywane jest Barbórką. Tego dnia na Śląsku odbywają uroczyste apele, koncerty oraz wręczane są wyróżnienia, odznaczenia. Święta Barbara jest patronką osób ciężko pracujących , w tym górników. Dlaczego akurat 4 grudnia? Tego dnia swoje urodziny obchodziła patronka tego święta, która zginęła tragicznie z rok swojego ojca, gdyż nie chciała wyrzec się swojej wiary. W Polsce początkowo to święto miało charakter liturgiczny i było obchodzone gównie w Tarnowskich Górach. Ostateczny kształt obchodów Barbórki w Polsce ukształtował się w XIX wieku. Wszystkim Barbarom i nie tylko polecam moją szarlotkę sypaną. Przepis nie dawno znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. W efekcie jest to szybka i wyjątkowo prosta szarlotka, która sposobem przygotowania nawiązuje do modny teraz szarlotek sypanych. Polecam!
Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
500 g mąki pszennej(3 szklanki)
240 g cukru(1 i 1/2 szklanki)
10 g kaszy manny (1 łyżka)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
3-4 żółtka
Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy kaszę manną. Mieszamy. Blachę w której będziemy piec ciasto smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Zimne ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą cześć ciasta ścieramy na spód blachy. Na cieście układamy część jabłek. Na jabłka ścieramy drugą część ciasta. Na cieście układamy pozostałe jabłka. Na jabłka ścieramy ostatnią cześć ciasta. Piekarnik nagrzewamy. Ciasto wkładamy do ciepłego piekarnika. Szarlotkę pieczemy przez około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
szarlotka, szarlotka ścierana
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj