Dziś swoje święto obchodzi Barbara. Wszystkim Barbarom, Basiom życzę
wszystkiego najlepszego. Święto Barbary potocznie nazywane jest
Barbórką. Tego dnia na Śląsku odbywają uroczyste apele, koncerty oraz
wręczane są wyróżnienia, odznaczenia. Święta Barbara jest patronką osób
ciężko pracujących , w tym górników. Dlaczego akurat 4 grudnia? Tego
dnia swoje urodziny obchodziła patronka tego święta, która zginęła
tragicznie z rok swojego ojca, gdyż nie chciała wyrzec się swojej wiary.
W Polsce początkowo to święto miało charakter liturgiczny i było
obchodzone gównie w Tarnowskich Górach. Ostateczny kształt obchodów
Barbórki w Polsce ukształtował się w XIX wieku. Wszystkim Barbarom i nie
tylko polecam moją szarlotkę sypaną. Przepis nie dawno znalazłam w
starym zeszycie mojej mamy. W efekcie jest to szybka i wyjątkowo prosta
szarlotka, która sposobem przygotowania nawiązuje do modny teraz
szarlotek sypanych. Polecam!
Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
500 g mąki pszennej(3 szklanki)
240 g cukru(1 i 1/2 szklanki)
10 g kaszy manny (1 łyżka)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
3-4 żółtka
Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy kaszę manną. Mieszamy. Blachę w której będziemy piec ciasto smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Zimne ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą cześć ciasta ścieramy na spód blachy. Na cieście układamy część jabłek. Na jabłka ścieramy drugą część ciasta. Na cieście układamy pozostałe jabłka. Na jabłka ścieramy ostatnią cześć ciasta. Piekarnik nagrzewamy. Ciasto wkładamy do ciepłego piekarnika. Szarlotkę pieczemy przez około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Smacznego!
Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
500 g mąki pszennej(3 szklanki)
240 g cukru(1 i 1/2 szklanki)
10 g kaszy manny (1 łyżka)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
3-4 żółtka
Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy kaszę manną. Mieszamy. Blachę w której będziemy piec ciasto smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Zimne ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą cześć ciasta ścieramy na spód blachy. Na cieście układamy część jabłek. Na jabłka ścieramy drugą część ciasta. Na cieście układamy pozostałe jabłka. Na jabłka ścieramy ostatnią cześć ciasta. Piekarnik nagrzewamy. Ciasto wkładamy do ciepłego piekarnika. Szarlotkę pieczemy przez około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz