Szarlotka z bakaliami jest to ciasto dosyć uniwersalne. Jednak w
moim przypadku robiłam je po raz pierwszy. Pomysł połączenia jabłek z
rodzynkami i orzechami okazał się trafiony. Bardzo spodobał się mojej
rodzinie. Niewątpliwie dużym atutem tego ciasta jest to, iż oparty
został o biszkopt na bazie jogurtu. Stał się przez to mniej kaloryczny.
Przepis z początku może wydawać się długi, jednak wykonanie go jest
bardzo proste. Co ja będę wam opowiadała, musicie sami wypróbować ten
przepis ! Czekam na komentarze !
Składniki:
1 kg jabłek(najlepiej antonówek lub szara reneta)
170 g mąki pszennej + 2 łyżki do obsypania rodzynek
160 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
100 ml jogurtu naturalnego
80 g rodzynek
60 g cukru pudru(1/2 szklanki)+ do posypania ciasta
30 g orzechów włoskich(garść)
30 g orzechów laskowych(garść)
10 g cukru waniliowego(1 łyżka)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
4 jaja
sok z cytryny
Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie przez 15 minut. Orzechy włoskie i laskowe mielimy w blenderze. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Masło roztapiamy, odstawiamy do przestudzenia. W naczyniu mieszamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka wkładamy do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczona. Ucieramy. Dodajemy jogurt naturalny. Krótko miksujemy. Ubijamy pianę z białek. Dodajemy do ciasta. Wszystko razem łączymy ze sobą.
Rodzynki odsączamy z wody. Obsypujemy mąką. Dodajemy do jabłek wraz z mielonymi orzechami. Mieszamy.
Połowę ciasta wylewamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę(można zastąpić tę czynność papierem do pieczenia – wtedy jednak nie smarujemy już masłem). Na ciasto wykładamy jabłka z bakaliami. Następnie wylewamy drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Składniki:
1 kg jabłek(najlepiej antonówek lub szara reneta)
170 g mąki pszennej + 2 łyżki do obsypania rodzynek
160 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
100 ml jogurtu naturalnego
80 g rodzynek
60 g cukru pudru(1/2 szklanki)+ do posypania ciasta
30 g orzechów włoskich(garść)
30 g orzechów laskowych(garść)
10 g cukru waniliowego(1 łyżka)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
4 jaja
sok z cytryny
Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie przez 15 minut. Orzechy włoskie i laskowe mielimy w blenderze. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Masło roztapiamy, odstawiamy do przestudzenia. W naczyniu mieszamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka wkładamy do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczona. Ucieramy. Dodajemy jogurt naturalny. Krótko miksujemy. Ubijamy pianę z białek. Dodajemy do ciasta. Wszystko razem łączymy ze sobą.
Rodzynki odsączamy z wody. Obsypujemy mąką. Dodajemy do jabłek wraz z mielonymi orzechami. Mieszamy.
Połowę ciasta wylewamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę(można zastąpić tę czynność papierem do pieczenia – wtedy jednak nie smarujemy już masłem). Na ciasto wykładamy jabłka z bakaliami. Następnie wylewamy drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz