Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Szarlotka z bakaliami( na cieście biszkoptowym)

Szarlotka z bakaliami jest to ciasto dosyć uniwersalne. Jednak w moim przypadku robiłam je po raz pierwszy. Pomysł połączenia jabłek z rodzynkami i orzechami okazał się trafiony. Bardzo spodobał się mojej rodzinie. Niewątpliwie dużym atutem tego ciasta jest to, iż oparty został o biszkopt na bazie jogurtu. Stał się przez to mniej kaloryczny. Przepis z początku może wydawać się długi, jednak wykonanie go jest bardzo proste. Co ja będę wam opowiadała, musicie sami wypróbować ten przepis ! Czekam na komentarze !
Składniki:
1 kg jabłek(najlepiej antonówek lub szara reneta)
170 g mąki pszennej + 2 łyżki do obsypania rodzynek
160 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
100 ml jogurtu naturalnego
80 g rodzynek
60 g cukru pudru(1/2 szklanki)+ do posypania ciasta
30 g orzechów włoskich(garść)
30 g orzechów laskowych(garść)
10 g cukru waniliowego(1 łyżka)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
4 jaja
sok z cytryny
Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie przez 15 minut. Orzechy włoskie i laskowe mielimy w blenderze. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Masło roztapiamy, odstawiamy do przestudzenia. W naczyniu mieszamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka wkładamy do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczona. Ucieramy. Dodajemy jogurt naturalny. Krótko miksujemy. Ubijamy pianę z białek. Dodajemy do ciasta. Wszystko razem łączymy ze sobą.
Rodzynki odsączamy z wody. Obsypujemy mąką. Dodajemy do jabłek wraz z mielonymi orzechami. Mieszamy.
Połowę ciasta wylewamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę(można zastąpić tę czynność papierem do pieczenia – wtedy jednak nie smarujemy już masłem). Na ciasto wykładamy jabłka z bakaliami. Następnie wylewamy drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
szarlotka, bakalie, szarlotka z bakaliami
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj