Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Szarlotka z bezą truskawkową

Szarlotka z bezą truskawkową jest hitem w mojej rodzinie. Robię ją przy okazji każdych świat i uroczystości rodzinnych. Gości na stole w moim domu od kilkunastu lat. Robiła ja już moja mama. Proste i smaczne połączenie kwaśnych jabłek z słodką bezą powoduje zachwyt w oczach wśród krewnych. Niewątpliwym atutem tej szarlotki jest to, iż została zrobiona na cieście półkruchym.Myślę, że i wam się spodoba.
Składniki:
ciasto
260 g mąki pszennej(1,5 szklanki)
260 g mąki tortowej(1,5 szklanki)
200 g masła
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
10 g śmietany 12%(1 łyżka)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
5 jaj
masa
2 kg jabłek(antonówek lub szara reneta)
200 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
50 ml wody
8 g cynamonu92 łyżeczki)
beza
5 białek
100 g cukru(1/2 szklanki)
30 g kisielu truskawkowego( 1 opakowanie)
25 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
Obie mąki, cukier puder oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą. Dodajemy masło. siekamy do uzyskania kruszonki. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka oraz śmietanę dodajemy do ciasta. Łączymy ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta. Zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Wrzucamy jabłka do naczynia z grubym dnem. Dodajmy wodę. Dusimy. Do podduszonych jabłek dodajmy cukier i cynamon. Dusimy jeszcze 5- 10 minut. Do poduszonych jabłek dodajemy mąką ziemniaczaną. Mieszamy do zgęstnienia.
Białka ubijamy ze szczypta soli. Do ubitych białek dodajemy cukier. Miksujemy. Na koniec dodajemy kisiel oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy i wkładamy do formy posmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą. Na ciasto nakładamy masę jabłkową. Na masę jabłkowa układamy bezę truskawkową. Pieczemy 1 180 stopniach przez 60-75 minut. Do tzw. suchego patyczka.
szarlotka, beza, szarlotka z bezą
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj