Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Szarlotka z bezą truskawkową

Szarlotka z bezą truskawkową jest hitem w mojej rodzinie. Robię ją przy okazji każdych świat i uroczystości rodzinnych. Gości na stole w moim domu od kilkunastu lat. Robiła ja już moja mama. Proste i smaczne połączenie kwaśnych jabłek z słodką bezą powoduje zachwyt w oczach wśród krewnych. Niewątpliwym atutem tej szarlotki jest to, iż została zrobiona na cieście półkruchym.Myślę, że i wam się spodoba.
Składniki:
ciasto
260 g mąki pszennej(1,5 szklanki)
260 g mąki tortowej(1,5 szklanki)
200 g masła
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
10 g śmietany 12%(1 łyżka)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
5 jaj
masa
2 kg jabłek(antonówek lub szara reneta)
200 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
50 ml wody
8 g cynamonu92 łyżeczki)
beza
5 białek
100 g cukru(1/2 szklanki)
30 g kisielu truskawkowego( 1 opakowanie)
25 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
Obie mąki, cukier puder oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą. Dodajemy masło. siekamy do uzyskania kruszonki. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka oraz śmietanę dodajemy do ciasta. Łączymy ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta. Zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Wrzucamy jabłka do naczynia z grubym dnem. Dodajmy wodę. Dusimy. Do podduszonych jabłek dodajmy cukier i cynamon. Dusimy jeszcze 5- 10 minut. Do poduszonych jabłek dodajemy mąką ziemniaczaną. Mieszamy do zgęstnienia.
Białka ubijamy ze szczypta soli. Do ubitych białek dodajemy cukier. Miksujemy. Na koniec dodajemy kisiel oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy i wkładamy do formy posmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą. Na ciasto nakładamy masę jabłkową. Na masę jabłkowa układamy bezę truskawkową. Pieczemy 1 180 stopniach przez 60-75 minut. Do tzw. suchego patyczka.
szarlotka, beza, szarlotka z bezą
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj