Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Szkodliwe dodatki na „B”

Ostatnio poznaliśmy dodatki na literę „A” wiec teraz przyszła pora na następną literę. Wyróżniamy:
1)Benzoensan potasu: konserwant, występuje w dżemach, produktach do smarowania. Może powodować alergię, astmę;
2) Benzoensan sodu: konserwant, występuje w dżemach, sokach owocowych, przyprawach. Powoduje astmę, katar senny, nadpobudliwość;
3) Benzoensan wapnia: konserwant, występuje w napojach, sokach, gumach do żucia. Powoduje astmę, pokrzywkę, niezalecany dzieciom;
4) Biffenyl: konserwant, występuje w marmoladach, skórkach cytrynowych, wykorzystywany do pakowania żywności. Powoduje astmę, katar sienny;
5) Błękitny brylant: barwnik, występuje w groszkach, kaszach, nabiale, deserach. Powoduje astmę, katar sienny;
6) Błękit patentowy: barwnik, występuje w półproduktach żelujących. Powoduje astmę, pokrzywkę, nadpobudliwość;
7) Brąz FK: barwnik, występuje w wędzonych rybach, chipsach, gotowanej szynce. Powoduje astmę, reakcje alergiczne;
8)Brąz HT: barwnik, występuje w czekoladowych ciastach z proszku, herbatnikach czekoladowych. Powoduje astmę, pokrzywkę, reakcje alergiczne;
9)Butylohydroksyanizol: konserwant, przeciwutleniacz, występuje w koncentratach pomidorowych, gumach do żucia, lodach. Powoduje senność, ból głowy, zmęczenie;
10) Butylohydroksytoluen: konserwant, przeciwutleniacz, występuje w piwie, płatkach śniadaniowych, gumach do żucia. Powoduje zmęczenie, astmę.

Źródło:”E213. Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”. s. 38-43.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj