Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Szybka rolada serowa(z ciasta francuskiego)

Rolady serowe stanowią podstawę kuchni Polskiej. Spotykamy je na wykwintnych kolacjach czy spotkaniach rodzinnych. Niestety to co jest eleganckie zazwyczaj zajmuje dużo czasu i nie zawsze się udaje. Aby zapobiec takim sytuacjom(przecież praktycznie uroczystości rodzinnych w roku mamy kilka) postanowiłam zrobić szybka roladę serową. Główną bazę stanowi tu ser twarogowy i ciasto francuskie. Są to produkty, które powinniśmy mieć w domu, na wypadek niespodziewanych gości. Wracając jednak do sedna. Rolada, którą zrobiłam okazała się hitem rodzinnym, a ja dzięki niej zaoszczędziłam czas i mogłam miło porozmawiać z rodziną. Jakie produkty według was powinna mieć w domu, każda miłośniczka słodkości ?
Składniki:
około 360 g ciasta francuskiego(1 opakowanie)
300 g sera twarogowego
100 g cukru(1/2 szklanki)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki lub 1 opakowanie)
30 g cukru pudru( 3 łyżki)
2 żółtka
Ser twarogowy mielimy. Dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy żółtko. Ponownie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto francuskie rozwijamy z opakowania. Na jednym z dłuższych boków smarujemy ser. Zwijamy dosyć ciasno ciasto. Ciasto smarujemy żółtkiem. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczmy około 20 minut w 190 stopniach. Studzimy. Możemy oprószyć cukrem pudrem.
rolada, ser, rolada serowa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj