Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Szybka rolada serowa(z ciasta francuskiego)

Rolady serowe stanowią podstawę kuchni Polskiej. Spotykamy je na wykwintnych kolacjach czy spotkaniach rodzinnych. Niestety to co jest eleganckie zazwyczaj zajmuje dużo czasu i nie zawsze się udaje. Aby zapobiec takim sytuacjom(przecież praktycznie uroczystości rodzinnych w roku mamy kilka) postanowiłam zrobić szybka roladę serową. Główną bazę stanowi tu ser twarogowy i ciasto francuskie. Są to produkty, które powinniśmy mieć w domu, na wypadek niespodziewanych gości. Wracając jednak do sedna. Rolada, którą zrobiłam okazała się hitem rodzinnym, a ja dzięki niej zaoszczędziłam czas i mogłam miło porozmawiać z rodziną. Jakie produkty według was powinna mieć w domu, każda miłośniczka słodkości ?
Składniki:
około 360 g ciasta francuskiego(1 opakowanie)
300 g sera twarogowego
100 g cukru(1/2 szklanki)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki lub 1 opakowanie)
30 g cukru pudru( 3 łyżki)
2 żółtka
Ser twarogowy mielimy. Dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy żółtko. Ponownie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto francuskie rozwijamy z opakowania. Na jednym z dłuższych boków smarujemy ser. Zwijamy dosyć ciasno ciasto. Ciasto smarujemy żółtkiem. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczmy około 20 minut w 190 stopniach. Studzimy. Możemy oprószyć cukrem pudrem.
rolada, ser, rolada serowa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj