Rolady serowe stanowią podstawę kuchni Polskiej. Spotykamy je na
wykwintnych kolacjach czy spotkaniach rodzinnych. Niestety to co jest
eleganckie zazwyczaj zajmuje dużo czasu i nie zawsze się udaje. Aby
zapobiec takim sytuacjom(przecież praktycznie uroczystości rodzinnych w
roku mamy kilka) postanowiłam zrobić szybka roladę serową. Główną bazę
stanowi tu ser twarogowy i ciasto francuskie. Są to produkty, które
powinniśmy mieć w domu, na wypadek niespodziewanych gości. Wracając
jednak do sedna. Rolada, którą zrobiłam okazała się hitem rodzinnym, a
ja dzięki niej zaoszczędziłam czas i mogłam miło porozmawiać z rodziną.
Jakie produkty według was powinna mieć w domu, każda miłośniczka
słodkości ?
Składniki:
około 360 g ciasta francuskiego(1 opakowanie)
300 g sera twarogowego
100 g cukru(1/2 szklanki)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki lub 1 opakowanie)
30 g cukru pudru( 3 łyżki)
2 żółtka
Ser twarogowy mielimy. Dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy żółtko. Ponownie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto francuskie rozwijamy z opakowania. Na jednym z dłuższych boków smarujemy ser. Zwijamy dosyć ciasno ciasto. Ciasto smarujemy żółtkiem. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczmy około 20 minut w 190 stopniach. Studzimy. Możemy oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Składniki:
około 360 g ciasta francuskiego(1 opakowanie)
300 g sera twarogowego
100 g cukru(1/2 szklanki)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki lub 1 opakowanie)
30 g cukru pudru( 3 łyżki)
2 żółtka
Ser twarogowy mielimy. Dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy żółtko. Ponownie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto francuskie rozwijamy z opakowania. Na jednym z dłuższych boków smarujemy ser. Zwijamy dosyć ciasno ciasto. Ciasto smarujemy żółtkiem. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczmy około 20 minut w 190 stopniach. Studzimy. Możemy oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz