Szybki i smaczny dżem morelowy. Idealny na kanapki, jak i do ciasta
czy deseru. W moim przypadku jest to drugi raz kiedy robię dżem o takim
smaku. W moim domu miłośnikami dżemu morelowego jest moja mama, która za
każdym razem, kiedy nadchodzi okres robienia przetworów prosi mnie o
ich zrobienie. Z tej ilości, którą podaję wychodzi gdzieś średnio 8
słoiczków po około 300 ml każdy. Nic tylko zamknijmy lato w słoiczkach.
Składniki:
2 kg moreli
500-600 g cukru
2 żelfixy
Morele myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone morele umieszczamy w dużym garnku z grubym dnem. Do moreli dodajemy dwa żelfixy. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Po 10 minutach, do gotujących się owoców dodajemy cukier. Ponownie zagotowujemy. Gotujemy, ciągle mieszając przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, mieszamy do momentu, aż piana opadnie. Przelewamy do umytych i sparzonych słoiczków. Odwracamy wiekiem do dołu, czekamy, aż przestygną. Tak przygotowany dżem w piwnicy może leżeć nawet 2 lata, cały czas zachowując świeżość.
Smacznego!
Składniki:
2 kg moreli
500-600 g cukru
2 żelfixy
Morele myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone morele umieszczamy w dużym garnku z grubym dnem. Do moreli dodajemy dwa żelfixy. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Po 10 minutach, do gotujących się owoców dodajemy cukier. Ponownie zagotowujemy. Gotujemy, ciągle mieszając przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, mieszamy do momentu, aż piana opadnie. Przelewamy do umytych i sparzonych słoiczków. Odwracamy wiekiem do dołu, czekamy, aż przestygną. Tak przygotowany dżem w piwnicy może leżeć nawet 2 lata, cały czas zachowując świeżość.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz