Szybki dżem morelowy

Szybki i smaczny dżem morelowy. Idealny na kanapki, jak i do ciasta czy deseru. W moim przypadku jest to drugi raz kiedy robię dżem o takim smaku. W moim domu miłośnikami dżemu morelowego jest moja mama, która za każdym razem, kiedy nadchodzi okres robienia przetworów prosi mnie o ich zrobienie. Z tej ilości, którą podaję wychodzi gdzieś średnio 8 słoiczków po około 300 ml każdy. Nic tylko zamknijmy lato w słoiczkach.
Składniki:
2 kg moreli
500-600 g cukru
2 żelfixy
Morele myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone morele umieszczamy w dużym garnku z grubym dnem. Do moreli dodajemy dwa żelfixy. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Po 10 minutach, do gotujących się owoców dodajemy cukier. Ponownie zagotowujemy. Gotujemy, ciągle mieszając przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, mieszamy do momentu, aż piana opadnie. Przelewamy do umytych i sparzonych słoiczków. Odwracamy wiekiem do dołu, czekamy, aż przestygną. Tak przygotowany dżem w piwnicy może leżeć nawet 2 lata, cały czas zachowując świeżość.
dżem , morele, dżem morelowy
Smacznego!

Komentarze