Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tajemnice kuchni podlaskiej

Kuchnia podlaska skrywa w sobie mnóstwo tajemnic. Jest to region gdzie łączą się różne kultury: żydowska, katolicka czy prawosławna. Tajemnicą kuchni podlaskiej jest prostota, gościnność. Nie bez przyczyny główna bohaterka serialu” Blondynka” akurat trafiła na Podlasie.
Region Podlasia możemy podzielić na kilka mniejszych: północny, graniczący z Mazowszem oraz południowo-wschodni. Północ to tereny Suwalszczyzny, gdzie znajdziemy doskonałe sery, wędliny. Jednym z najbardziej znanych dań to cepeliny, pyz.
Region graniczy również z Mazowszem. Z tego regionu pochodzą tak wspaniałe wypieki jak chleby, obwarzanki i korowaja.
Południowo-wschodnie rejony Podlasia to wpływy białoruskie. w tej części regionu królują dania mączne i ziemniaczane np: babka ziemniaczana czy barszcz ukraiński
Jednym z tajemnic regionu Podlasia są sery. Najpopularniejszą odmianę stanowią sery korcińskie. Podlasie słynie również ze wspaniałych nalewek.
Kuchnia podlaska stanowi interesującą mieszankę kulturową, która sprawia, iż za każdym razem odkrywamy w niej coś nowego.
Produkty cukiernicze:
1) Hajnowski marcinek: jest to pyszne ciasto przygotowywane z cienkich warstw ciasta przekładanych masa śmietanową. Pochodzi z okolic Hajnówki. Początki wypieku tego ciasta datuje się na czasy zaboru rosyjskiego.
2) Sękacz: regionalny przysmak pochodzący z regionu Lubelszczyzny i Podlasia. Specyficzna forma pieczenia nadaje jemu niezwykły wygląd i smak.
3) Mrowisko: pyszne ciasto typu faworkowego polane miodem i posypane makiem. Pochodzi z okolicy Sejn.

Źródło: „Polska kuchnia regionalna”, s. 176-179;
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podlaskie/(pid)/334

Komentarze

Popularne posty

Drukuj