Kuchnia podlaska skrywa w sobie
mnóstwo tajemnic. Jest to region gdzie łączą się różne kultury:
żydowska, katolicka czy prawosławna. Tajemnicą kuchni podlaskiej jest
prostota, gościnność. Nie bez przyczyny główna bohaterka serialu”
Blondynka” akurat trafiła na Podlasie.
Region Podlasia możemy podzielić na kilka mniejszych: północny, graniczący z Mazowszem oraz południowo-wschodni. Północ to tereny Suwalszczyzny, gdzie znajdziemy doskonałe sery, wędliny. Jednym z najbardziej znanych dań to cepeliny, pyz.
Region graniczy również z Mazowszem. Z tego regionu pochodzą tak wspaniałe wypieki jak chleby, obwarzanki i korowaja.
Południowo-wschodnie rejony Podlasia to wpływy białoruskie. w tej części regionu królują dania mączne i ziemniaczane np: babka ziemniaczana czy barszcz ukraiński
Jednym z tajemnic regionu Podlasia są sery. Najpopularniejszą odmianę stanowią sery korcińskie. Podlasie słynie również ze wspaniałych nalewek.
Kuchnia podlaska stanowi interesującą mieszankę kulturową, która sprawia, iż za każdym razem odkrywamy w niej coś nowego.
Produkty cukiernicze:
1) Hajnowski marcinek: jest to pyszne ciasto przygotowywane z cienkich warstw ciasta przekładanych masa śmietanową. Pochodzi z okolic Hajnówki. Początki wypieku tego ciasta datuje się na czasy zaboru rosyjskiego.
2) Sękacz: regionalny przysmak pochodzący z regionu Lubelszczyzny i Podlasia. Specyficzna forma pieczenia nadaje jemu niezwykły wygląd i smak.
3) Mrowisko: pyszne ciasto typu faworkowego polane miodem i posypane makiem. Pochodzi z okolicy Sejn.
Źródło: „Polska kuchnia regionalna”, s. 176-179;
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podlaskie/(pid)/334
Region Podlasia możemy podzielić na kilka mniejszych: północny, graniczący z Mazowszem oraz południowo-wschodni. Północ to tereny Suwalszczyzny, gdzie znajdziemy doskonałe sery, wędliny. Jednym z najbardziej znanych dań to cepeliny, pyz.
Region graniczy również z Mazowszem. Z tego regionu pochodzą tak wspaniałe wypieki jak chleby, obwarzanki i korowaja.
Południowo-wschodnie rejony Podlasia to wpływy białoruskie. w tej części regionu królują dania mączne i ziemniaczane np: babka ziemniaczana czy barszcz ukraiński
Jednym z tajemnic regionu Podlasia są sery. Najpopularniejszą odmianę stanowią sery korcińskie. Podlasie słynie również ze wspaniałych nalewek.
Kuchnia podlaska stanowi interesującą mieszankę kulturową, która sprawia, iż za każdym razem odkrywamy w niej coś nowego.
Produkty cukiernicze:
1) Hajnowski marcinek: jest to pyszne ciasto przygotowywane z cienkich warstw ciasta przekładanych masa śmietanową. Pochodzi z okolic Hajnówki. Początki wypieku tego ciasta datuje się na czasy zaboru rosyjskiego.
2) Sękacz: regionalny przysmak pochodzący z regionu Lubelszczyzny i Podlasia. Specyficzna forma pieczenia nadaje jemu niezwykły wygląd i smak.
3) Mrowisko: pyszne ciasto typu faworkowego polane miodem i posypane makiem. Pochodzi z okolicy Sejn.
Źródło: „Polska kuchnia regionalna”, s. 176-179;
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podlaskie/(pid)/334
Komentarze
Prześlij komentarz