Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tajemnice kuchni Warmi i Mazur

Kuchnia Warmi i Mazur łączy w sobie kilkanaście różnych kuchni. Głównie znajdziemy w niej odniesienia do kuchni niemieckiej, podlaskiej. Współcześnie trudno jednak znaleźć typowe dania kuchni warmińsko-mazurskiej. Podstawę stanowiły dania oparte o ryby, mięso oraz grzyby.
Tradycję niemiecką w kuchni Warmi i Mazur znajdziemy we wspaniałych wędlinach powstałych z wieprzowiny, cielęciny i gęsiny. W głównym menu królowała karbonara, szynka z kożuchem. Popularność zdobyły klopsiki królewskie.
Ryby od wielu wieków królują na tutejszych stołach. Najpopularniejsze były okonie, leszcze oraz węgorze z których przyrządzano zupę. Nie kwestionowanym królem był i jest śledź. Ogromnym wpływem na kuchnie warmińsko-mazurką stanowią wpływy kaszubskie i Wielkopolskie. Z stąd też popularne śledzie w śmietanie oraz faszerowane.
Tak jak w całym kraju, tak też ludność dzieliła się na biednych i bogatych. Królowały dania roślinne i nabiał. Popularnymi potrawami było jajko na twardo oraz omlety. nabiał wykorzystywano do deserów. Ogromnym wpływ miała również kuchnia litewska czego dowodem są liczne sery oraz pierogi z serem na słodko zwane szałatanosy.
Osadnicy holendercy wpłynęli na powstanie sera tylżyckiego. Nie bez znaczenia był fakt wprowadzenia na tych ziemiach ziemniaków oraz przypraw i ziół. Warmia i Mazury słyną ze wspaniałych nalewek oraz miodów.
Cukiernicze tradycje Warmi i Mazur:
1) Fefernuszki czyli małe ciasteczka smakiem przypominające pierniczki. Popularność zdobyły XIX wieku, gdzie głównym składnikiem stał się cukier buraczany zastępujący miód oraz mąka. Pieczone zazwyczaj na Boże Narodzenie.
2) Brukowiec mazurski: jest to odmiana piernika, o wyraźnym korzennym smaku, która kształtem przypomina bruk.
3) Sękacz mazurksi: ciasto charakterystyczne dla regionu litewskiego. Pieczony zazwyczaj na Wielkanoc.

Źródła: „Polska kuchnia regionalna”, s. 144-147.
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-warminsko-mazurskie/(pid)/334

Komentarze

Popularne posty

Drukuj