Kuchnia wielkopolska kojarzona jest
głównie z ziemniakami, zwanymi pyrami. Ma to związek,iż w tym regionie
powstało najwięcej przepisów z wykorzystaniem ziemniaków. Pyry już w
XVIII wieku trafiły najpierw do ludności wiejskiej w Wielkopolsce, a
następnie na Litwę. Dopiero jedna w XIX wieku stały się naprawdę
popularne.
Badania archeologiczne pokazały, iż na tych terenach już w starożytności
popularne były jeczmien, proso i pszenica. w XI wieku do dań zaczęto
dodawać ogórki, dynię, czosnek, a tagze kapustę, marchew czy buraki. Nie
bez znaczenia na kształt kuchni wielkopolskiej miał podział na zabór
rosyjski i pruski oraz róznice miedzy terenami kaliskimi a pozostałym
regionem. Struktura gospodarcza i demograficzna była również istotna.
Ludność zamieszkiwała większości male miejscowości, pielęgnując przy tym
kulturę chłopską i mieszczańska. Już w 1280 w Poznaniu powstała
pierwsza źeź cechwa. W XIX wieku ludność wiejska miała nadwyżki i
zaczęto sprzedawać produkty na zewnątrz, co podniosło jakość życia.
Pojawiło się wiele nowości kulinarnych Wraz z pojawieniem się ludności
kresowej po drugiej wojnie swiatowej wprowadzono wile ciekawych dań,
które traktoiwane sa jako ozdoby swiatecznych stołów.
Charakterystyczna potrawą wielkopolską są slepe ryby. Podstawę kuchni
stanowią jednak pyry i dania z nich przyrządzone, takie jak: sztaplarki,
skubanki, szatre kluski. Wielkopolska słynie również ze wspaniałych
serów, które wszczepili wielkoplanom Holendrzy(olendrzy). Nie wątpliwym
atutem sa również kiełbasy takie jak: rowicka, polska wedzona czy biała
parzona. Wsród popularnych zup króluje czernina oraz siemieniucha. W
cukiernictwie króluje rogal Marciński. Popularne sa również anduty
kaliskir oraz auflauf( omlet ucierany z cukrem i owocami, zapiekany).
Cukiernicze skarby Wielkopolski:
1) andruty kaliskie: lekko słodkie, kruche krążki o nieregularnych
kształtach. Historia tego deseru wiąże się z pewnym parkiem założonym w
XIX wieku w Kaliszu. Bowiem sprzedawano w nim właśnie andruty kaliskie.
Po II wojnie światowej mimo nie przychylności władz nadal sprzedawane
były w parku w Kaliszu.
2) rogale Marcińskie: piecze się z okazji święta 11 listopada. Niezwykły
smak zawdzięczają białemu makowi, ciastu drożdżowemu oraz bakaliom.
Pierwsze zmianki pochodzą z XIX wieku.
Cukiernicze skarby lubuskiego:
1)Strudel: ten pyszny zawijany deser powstał w XIX wieku. Przepis
pochodzi ze wschodnich Karpat. Strudle piekło się z okazji ważnych
uroczystości oraz świat.
2) lubuskie pierniki: tradycja wypiekania pierników sięga kilku pokoleń
wstecz. Tradycja opiera się na wypiekaniu chleba z dodatkiem miodu.
Pierniki w okolicach Jeleniej Góry podawano z okazji świat Bożego
Narodzenia.
Źródło:
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lubuskie
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rogal_%C5%9Bwi%C4%99tomarci%C5%84ski
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-wielkopolskie
„Polska kuchnia regionalna”, s.40-43.
Komentarze
Prześlij komentarz