Tarta a’la banti

W ostatnim czasie miałam nieodpartą chęć na ciasto z wykorzystaniem kokosa. Przeglądałam wiele książek, ale niczego nie znalazłam. Przypomniało mi się jednak, iż jakiś czas temu robiłam krem kokosowy(z książki Anny Starmach „Pyszne 25. Nowa porcja przepisów”). Ten krem właśnie wykorzystam w mojej tarcie. Niewątpliwą zaletą i korzyściami dla zdrowia jest wykorzystanie w tym przepisie wiórków z kokosa, które zawierają magnez, fosfor czy kwas foliowy. Cukier z przepisu można również zastąpić miodem. Tarta sprawdzi się również jako ciasto na rodzinne uroczystości, gdy nie zajmuje dużo czasu.
Źródło:
Starmach, A.,”Pyszne 25. Nowa porcja przepisów„, s. 158.
Składniki
na spód
200 g mąki pszennej
100 g masła
30 g cukru pudru
1 żółtko
masa
100 ml mleka kokosowego
100 g wiórków kokosowych
50 ml mleka skondensowanego
45 g cukru(3 łyżki) lub miodu
45 ml wody(2-3 łyżki)
40 g migdałów w płatkach
polewa
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Składniki na spód ugniatamy i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do zamrażarki na 30 min. W tym czasie przygotowujemy krem. Cukier z wodą podgrzewamy, ale nie gotujemy. Po uzyskaniu syropy cukrowego dodajemy wiórki kokosowe i migdały. Mieszamy. Po ostudzeniu używając blendera, łączymy mleczko kokosowe, mleko skondensowane i syrop cukrowy. Miksujemy ok. 5 minut(jeśli chcemy czuć kawałki kokosa i migdałów) lub 10 min(jeśli chcemy mieć gładki krem). Masę kokosową wykładamy na podpieczony spód. Polewamy roztopioną czekoladą.
tarta, kokos, tarta kokosowa
Smacznego!

Komentarze