Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Tarta brzoskwiniowa z twarogiem

Kruche ciasto, brzoskwinie i twaróg idealne połączenie na lato. Ciasto powstało gdy potrzebowałam zrobić pyszne i szybkie ciasto na przyjęcie. Wiedziałam jednocześnie, że moi goście uwielbiają serniki oraz ciasta z serem. Sezon brzoskwiniowy w pełni, sezon na przyjęcia również wiec podając to ciasto gościom zaspokoiłam ich chęć zjedzenia sernika i jednocześnie zachęciłam do spróbowania czegoś nowego.
Składniki:
500 g twarogu półtłustego
220 g maki pszennej + do obsypania ciasta i brzoskwiń jakieś 4 łyżki
100 g masła
100 g cukru
30 g śmietany 12%
20 g cukru pudru
50 g czekolady karmelowej
20 g cukru waniliowego
4 żółtka
4 brzoskwinie lub brzoskwinie z puszki
Brzoskwinie myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Mąkę, masło, cukier puder, 2 żółtka, śmietanę łączymy i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy lekko obsypując mąką(2 łyżki). Wkładamy do formy na tarte. Przekuwamy, wykładamy sreberkiem oraz grochem. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy ciasto, zdejmujemy groch i sreberko. Twaróg mielimy, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz 2 żółtka. miksujemy. Na podpieczone ciasto wykładamy ser. Brzoskwinie oprószamy mąką. Wykładamy na ser. Wszystko pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy na wystudzone ciasto.
tarta, brzoskwinie, twaróg, tarta brzoskwiniowa z twarogiem
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj