Kruche ciasto, brzoskwinie i twaróg idealne połączenie na lato.
Ciasto powstało gdy potrzebowałam zrobić pyszne i szybkie ciasto na
przyjęcie. Wiedziałam jednocześnie, że moi goście uwielbiają serniki
oraz ciasta z serem. Sezon brzoskwiniowy w pełni, sezon na przyjęcia
również wiec podając to ciasto gościom zaspokoiłam ich chęć zjedzenia
sernika i jednocześnie zachęciłam do spróbowania czegoś nowego.
Składniki:
500 g twarogu półtłustego
220 g maki pszennej + do obsypania ciasta i brzoskwiń jakieś 4 łyżki
100 g masła
100 g cukru
30 g śmietany 12%
20 g cukru pudru
50 g czekolady karmelowej
20 g cukru waniliowego
4 żółtka
4 brzoskwinie lub brzoskwinie z puszki
Brzoskwinie myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Mąkę, masło, cukier puder, 2 żółtka, śmietanę łączymy i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy lekko obsypując mąką(2 łyżki). Wkładamy do formy na tarte. Przekuwamy, wykładamy sreberkiem oraz grochem. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy ciasto, zdejmujemy groch i sreberko. Twaróg mielimy, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz 2 żółtka. miksujemy. Na podpieczone ciasto wykładamy ser. Brzoskwinie oprószamy mąką. Wykładamy na ser. Wszystko pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy na wystudzone ciasto.
Smacznego!
Składniki:
500 g twarogu półtłustego
220 g maki pszennej + do obsypania ciasta i brzoskwiń jakieś 4 łyżki
100 g masła
100 g cukru
30 g śmietany 12%
20 g cukru pudru
50 g czekolady karmelowej
20 g cukru waniliowego
4 żółtka
4 brzoskwinie lub brzoskwinie z puszki
Brzoskwinie myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Mąkę, masło, cukier puder, 2 żółtka, śmietanę łączymy i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy lekko obsypując mąką(2 łyżki). Wkładamy do formy na tarte. Przekuwamy, wykładamy sreberkiem oraz grochem. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy ciasto, zdejmujemy groch i sreberko. Twaróg mielimy, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz 2 żółtka. miksujemy. Na podpieczone ciasto wykładamy ser. Brzoskwinie oprószamy mąką. Wykładamy na ser. Wszystko pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy na wystudzone ciasto.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz