Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tarta serowa z malinami

Tarta serowa z malinami jest idealnym ciastem na przyjęcia w małym gronie lub podwieczorek. Łączy w sobie kwaskowatość malin i słodycz sera. Tarta serowa z malinami może stanowić doskonałą bazę do podobnych tart z owocami. Na wierzchu tarty serowej z malinami znajdują się pyszna, chrupiąca kruszonka. Ciasto jednocześnie zachowuje przez długi czas wilgotność i świeżość. W sezonie zimowym maliny możemy zastąpić na przykład jabłkami. Ktoś chętny spróbować?
Składniki:
300 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
100 g masła
20 g cukru pudru(2 łyżki)
1 żółtko
ew. 18 g śmietany 12%(2 łyżki)
masa serowa
500 g sera twarogowego półtłustego
250 g malin(świeże lub mrożone)
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
12 g cukru waniliowego(3 łyżki)
1 żółtko
Łączymy mąkę oraz cukier. Następnie dodajemy masło i żółtko. Łączymy wszystko ze sobą. w przypadku gdyby składniki się nie chciały połączyć dodajemy śmietanę. Tworzymy kulę, owijamy folią spożywczą. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Ser mielimy(możemy również kupić gotowy zmielony, wtedy używamy 1/2 opakowania). Dodajemy oba cukry oraz żółtko. Miksujemy ze sobą.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. 3/4 ciasta wałkujemy podsypując mąką. Układamy w formie do tarty posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Podpiekamy 10 minut w 170 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika. Układamy masę serową oraz maliny(jeśli są to mrożone to dobrze odsączamy). Na górze ścieramy 1/4 ciasta, która nam pozostała. Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Studzimy.
tarta, tarta serowa, tarta z owocami, maliny
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj