Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tartaletki kawowe z truskawkami

Moim ulubionym połączeniem w ostatnim czasie stała się kawa i truskawki. Tartaletki łączą sobie słodkość truskawek oraz esencjonalność kawy. W takie pochmurne dni jak ten dzisiejszy na pewno poprawią humor oraz dodadzą energii. Stanowią jedną z lepszych połączeń na piknik czy na przyjęcie. Krem kawowy idealnie sprawdzi się również do różnego rodzaju ciast przekładanych. Truskawki można zastąpić również malinami czy śliwkami.
Składniki:
220 g mąki(1 szklanka)
100-120 g truskawek
100 g masła
100 g mascarpone
100 ml wody
80 g cukru
50 g czekolady karmelowej
20 g kawy rozpuszczalnej( 2 łyżeczki)
20 g cukru pudru
10 g śmietany 12% (1 łyżka)
3 żółtko
Mąkę, śmietanę, żółtko, cukier puder, masło zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Zaparzamy mocną kawę, studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy. Wkładamy do foremek na tartaletki, obciążamy grochem i papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Papier i groch zdejmujemy i dopiekamy tartaletki ok. 5 -10 minut w 160 stopniach. Studzimy. 3 żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek mascarpone. Następnie do masy dolewamy powoli wystudzoną kawę. Truskawki wyjemy, suszymy oraz kroimy na ćwiartki. Kilka owoców zostawiamy do dekoracji. Na wystudzone tartaletki układamy pokrojone truskawki, następnie krem. Na wierz układamy po jednej truskawce. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotową czekoladą polewamy tartaletki.
truskawki, tartaletki, kawa, tartaletki kawowe z truskawkami
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj