Moim ulubionym połączeniem w ostatnim czasie stała się kawa i
truskawki. Tartaletki łączą sobie słodkość truskawek oraz esencjonalność
kawy. W takie pochmurne dni jak ten dzisiejszy na pewno poprawią humor
oraz dodadzą energii. Stanowią jedną z lepszych połączeń na piknik czy
na przyjęcie. Krem kawowy idealnie sprawdzi się również do różnego
rodzaju ciast przekładanych. Truskawki można zastąpić również malinami
czy śliwkami.
Składniki:
220 g mąki(1 szklanka)
100-120 g truskawek
100 g masła
100 g mascarpone
100 ml wody
80 g cukru
50 g czekolady karmelowej
20 g kawy rozpuszczalnej( 2 łyżeczki)
20 g cukru pudru
10 g śmietany 12% (1 łyżka)
3 żółtko
Mąkę, śmietanę, żółtko, cukier puder, masło zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Zaparzamy mocną kawę, studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy. Wkładamy do foremek na tartaletki, obciążamy grochem i papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Papier i groch zdejmujemy i dopiekamy tartaletki ok. 5 -10 minut w 160 stopniach. Studzimy. 3 żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek mascarpone. Następnie do masy dolewamy powoli wystudzoną kawę. Truskawki wyjemy, suszymy oraz kroimy na ćwiartki. Kilka owoców zostawiamy do dekoracji. Na wystudzone tartaletki układamy pokrojone truskawki, następnie krem. Na wierz układamy po jednej truskawce. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotową czekoladą polewamy tartaletki.
Smacznego!
Składniki:
220 g mąki(1 szklanka)
100-120 g truskawek
100 g masła
100 g mascarpone
100 ml wody
80 g cukru
50 g czekolady karmelowej
20 g kawy rozpuszczalnej( 2 łyżeczki)
20 g cukru pudru
10 g śmietany 12% (1 łyżka)
3 żółtko
Mąkę, śmietanę, żółtko, cukier puder, masło zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Zaparzamy mocną kawę, studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy. Wkładamy do foremek na tartaletki, obciążamy grochem i papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Papier i groch zdejmujemy i dopiekamy tartaletki ok. 5 -10 minut w 160 stopniach. Studzimy. 3 żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek mascarpone. Następnie do masy dolewamy powoli wystudzoną kawę. Truskawki wyjemy, suszymy oraz kroimy na ćwiartki. Kilka owoców zostawiamy do dekoracji. Na wystudzone tartaletki układamy pokrojone truskawki, następnie krem. Na wierz układamy po jednej truskawce. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotową czekoladą polewamy tartaletki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz