Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tarta(mocno) czekoladowa

Mówią, iż czekolada jest dobra na poprawę humoru. W przepisie na tartę(mocno) czekoladową mamy podwójną przyjemność delektowania się tym wspaniałym smakołykiem. Tarta(mocno) czekoladowa sprawi, iż nawet pochmurny dzień stanie się lepszy. W tej prostej i szybkiej tarcie mamy proste połączenie kakaowego ciasta z kremem budyniowym i polewą czekoladową. Rozkosz dla każdego miłośnika czekoladowy i nie tylko. Któż oprze się tarcie(mocno) czekoladowej.
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej(1,5 szklanki)
150 g masła
75 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
20 g kakao(2 łyżka)
20 g cukru pudru(2 płaskie łyżeczki)
10 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka)
3 żółtka
krem
500 ml mleka
250 g masła
100 g cukru
100 g czekolady mlecznej
60 g proszku budyniowego czekoladowego(1 opakowanie)
50 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
45 g mąki pszennej(3 łyżki)
1 żółtko
dekoracja
100 g czekolady gorzkiej
30 g masła
Obie mąki, cukier puder, proszek do pieczenie, kakao wymieszać. Dodać żółtka i masło. Składniki połączyć ze sobą i wstawić do lodówki na 50 minut. Po 50 minutach wyjąć ciasto. Na stolnicy zimne ciasto rozwałkować. Wyłożyć nim formę do pieczenia. Gotowe ciasto ponakłuwać, obciążyć grochem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 15 minut. Następnie zdjąć groch. Kontynuować pieczenie jeszcze 15 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
300 ml mleka zagotować z cukrem. 200 ml mleka wymieszać z obiema mąkami, proszkiem budyniowym i żółtkiem. Gdy mleko będzie się gotować, dolać mieszankę mleczną. Mieszać do momentu powstania gęstego budyniu. Wystudzić.
Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać partiami budyń. Do gotowego kremu budyniowego dodać wystudzoną czekoladę. Krótko miksować do połączenia składników.
krem wstawić na 10 minut do lodówki.
Zimny krem nałożyć na wystudzone ciasto. Czekoladę gorzką rozpuścić wraz z masłem. Gotową polewą ozdobić ciasto.


tarta, czekolada, tarta czekoladowa

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj