Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tiramisu

Klasyczny włoski deser, który sprawdzi się na przyjęciach na świeżym powietrzu lub gdy nie mamy dużo czasu na zorganizowanie przyjęcia. U mnie co roku na majówkę przygotowuje ten przepis. Zawsze się udaje. Krem nie zawiera w sobie grama żelatyny czy usztywniacza. Mam nadzieje, że i wam zasmakuje.
Na fanpage’u bloga mnóstwo ciekawych informacji na temat czekolady i kakao.
Składniki:
500 g serka mascarpone
200 g podłużnych biszkoptów
200 g wody
4 jaja
75 g cukru(405 łyżek)
20 ml alkoholu
14 g kakao(2 łyżki)
6 g kawy rozpuszczalnej(ok. 3 łyżeczek)
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z 60 g cukru(4 łyżki). Dodajemy powoli serek mascarpone. Do przestudzonej kawy wlewamy alkohol. Ubijamy pianę z białek. Na koniec ubijania wsypujemy 15 cukru(1 łyżkę), dalej miksujemy. Łączymy masę serową z pianą z białek. W podłużnym naczyniu układamy na przemiennie: nasączone biszkopty w kawie, krem. Posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę: nasączone biszkopty, krem. Ostatnią warstwę stanowi krem. Posypujemy kakałem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jednak na całą noc.
Uwaga! Tiramisu możemy podać również w pucharkach. Trzeba również pamiętać, że biszkopty szybko namiękają.
tiramisu, sernik, ciasto tiramisu
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj