Tort jabłkowy czyli elegancka szarlotka

Tort jabłkowy jest to moją kolejną propozycją na temat jabłek. Polecam spróbować biszkoptowej szarlotki.Inspiracją do jego zrobienia był pewien odcinek kulinarnego show, którego tematem były ciasta biszkoptowe. Pomyślałam sobie, a czemu by nie zrobić tortu na bazie jabłek. Ciasto wpisuje się w styl tzw. „nagiego ciasta”. Łączy w sobie klasykę z nowoczesnością. Idealne na uroczystości rodzinne.
Składniki:
ciasto
360 g mąki pszennej
168 g jogurtu naturalnego(1 opakowanie)
3 żółtka
6 białek
100 g cukru pudru
100 g masła
10 g miodu (2 łyżeczki)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
dżem jabłkowy
1 kg jabłek
30 ml wody
360 g cukru
1 żelfix
dekoracja
250 g śmietanki 30%
80 g cukru pudru
20 g cynamonu(2 łyżeczki)
1 śmiatanfix
Dżem jabłkowy przygotowujemy dzień wcześniej. jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy żelfix oraz wodę. Mieszamy do rozpuszczenia się proszku przez 3 minuty. Dodajemy cukier. Ponownie zagotowujemy. Od momentu zagotowania mieszamy jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy do momentu zniknięcia piany. Przelewamy do słoika. Odwracamy do góry wiekiem. Studzimy. Ostudzone wkładamy do lodówki na noc.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puch.. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy. Dodajemy miód i jogurt. Ucieramy, aż uzyskamy jednolitą masę. Ubijamy białka. Dodajemy je do ciasta. Mieszamy. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 30-45 minut w 180 stopniach(do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 3 części.
Pokrojone ciasto przekładamy jabłkami. Śmietanę wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy cukier i śmietanfix. Miksujemy kilka minut.
Ubitą śmietaną obtaczamy tort lub używamy szprycy cukierniczej. Posypujemy cynamonem


tort, jabłka, tort jabłkowy, szarlotka

zBLOGowani.pl
Smacznego!

Komentarze