Tort jabłkowy jest to moją kolejną propozycją na temat jabłek. Polecam spróbować biszkoptowej szarlotki.Inspiracją
do jego zrobienia był pewien odcinek kulinarnego show, którego tematem
były ciasta biszkoptowe. Pomyślałam sobie, a czemu by nie zrobić tortu
na bazie jabłek. Ciasto wpisuje się w styl tzw. „nagiego ciasta”. Łączy w
sobie klasykę z nowoczesnością. Idealne na uroczystości rodzinne.
Składniki:
ciasto
360 g mąki pszennej
168 g jogurtu naturalnego(1 opakowanie)
3 żółtka
6 białek
100 g cukru pudru
100 g masła
10 g miodu (2 łyżeczki)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
dżem jabłkowy
1 kg jabłek
30 ml wody
360 g cukru
1 żelfix
dekoracja
250 g śmietanki 30%
80 g cukru pudru
20 g cynamonu(2 łyżeczki)
1 śmiatanfix
Dżem jabłkowy przygotowujemy dzień wcześniej. jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy żelfix oraz wodę. Mieszamy do rozpuszczenia się proszku przez 3 minuty. Dodajemy cukier. Ponownie zagotowujemy. Od momentu zagotowania mieszamy jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy do momentu zniknięcia piany. Przelewamy do słoika. Odwracamy do góry wiekiem. Studzimy. Ostudzone wkładamy do lodówki na noc.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puch.. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy. Dodajemy miód i jogurt. Ucieramy, aż uzyskamy jednolitą masę. Ubijamy białka. Dodajemy je do ciasta. Mieszamy. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 30-45 minut w 180 stopniach(do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 3 części.
Pokrojone ciasto przekładamy jabłkami. Śmietanę wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy cukier i śmietanfix. Miksujemy kilka minut.
Ubitą śmietaną obtaczamy tort lub używamy szprycy cukierniczej. Posypujemy cynamonem
Składniki:
ciasto
360 g mąki pszennej
168 g jogurtu naturalnego(1 opakowanie)
3 żółtka
6 białek
100 g cukru pudru
100 g masła
10 g miodu (2 łyżeczki)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
dżem jabłkowy
1 kg jabłek
30 ml wody
360 g cukru
1 żelfix
dekoracja
250 g śmietanki 30%
80 g cukru pudru
20 g cynamonu(2 łyżeczki)
1 śmiatanfix
Dżem jabłkowy przygotowujemy dzień wcześniej. jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy żelfix oraz wodę. Mieszamy do rozpuszczenia się proszku przez 3 minuty. Dodajemy cukier. Ponownie zagotowujemy. Od momentu zagotowania mieszamy jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy do momentu zniknięcia piany. Przelewamy do słoika. Odwracamy do góry wiekiem. Studzimy. Ostudzone wkładamy do lodówki na noc.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puch.. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy. Dodajemy miód i jogurt. Ucieramy, aż uzyskamy jednolitą masę. Ubijamy białka. Dodajemy je do ciasta. Mieszamy. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 30-45 minut w 180 stopniach(do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 3 części.
Pokrojone ciasto przekładamy jabłkami. Śmietanę wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy cukier i śmietanfix. Miksujemy kilka minut.
Ubitą śmietaną obtaczamy tort lub używamy szprycy cukierniczej. Posypujemy cynamonem
Komentarze
Prześlij komentarz