Tort „Jadzia”

Tort „Jadzia” powstał na bazie „Placka Jadzia” Ewy Wachowicz. Nie jest to jednak bezpośrednia kopia tego ciasta tylko moja interpretacja. Ciasto jest lżejsze i bardzo miodowe. Puszyste i wilgotne. W moim przepisie nieco odchudziłam oraz zrobiłam z tego placka tort. Tort „Jadzia” jest ciastem uniwersalnym, pełnym sprawdzonych receptur oraz smacznym dodatkiem do popołudniowej kawy. Serdecznie zachęcam do spróbowania. Ktoś chętny zjeść kawałek ?
Składniki:
ciasto
360 g mąki(2 szklanki)
100 g masła
30 -40 g powideł(1,5 -2 łyżek)
25 g miodu(1 łyżka)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
2 jajka
masa
500 ml mleka
200 g masła
100 g miodu
ew. aromat waniliowy
Mąkę oraz masło siekamy. Dodajemy miód, powidła, proszek do pieczenia oraz jajka. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na wielkość formy do pieczenia. Pieczemy pojedynczo w 180 stopniach do 20 minut. Studzimy.
Mleko zagotowujemy, dodajemy miód. Gotujemy. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z masą na gęsty krem.
Blaty ciasta przekładamy masą. Na około ciasta też smarujemy masą. Wkładamy na 3 godziny do lodówki do stężenia.
Smacznego !
Źródło: E. Wachowicz, „Słodki świat”, s. 20
tort, tort jadzia

Komentarze