Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Tort miodowy(gryczany)

Tort miodowy jest jednym z tych tortów, które oprócz tego, że dobrze smakują to również są zdrowe. Pomysł na tort miodowy(gryczany) wziął się z pomyłkowego przeczytania przepisu Ewy Wachowicz na ciasto grysikowe. Jak się później okazało pomyłka wyszła temu ciastu na dobre. Tort miodowy zawiera w sobie miód gryczany, który jest uważany za jeden z najzdrowszych. Polecany jest osobą starszym. Zawiera żelazo oraz rutynę. Dzięki zastosowaniu miodu gryczanego uzyskaliśmy ciekawy kolor oraz barwę kremu. Ma ktoś chęć na kawałek?
Składniki:
ciasto
350 g mąki(2 szklanki)
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
100 g masła
50 g miodu gryczanego(2 łyżki)
40 g powideł(2 łyżki)
7 g kakao(1 łyżka)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
2 jajka
krem
500 ml mleka
200 g masła
150 g miodu gryczanego(6 łyżek)
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać jajka. Dalej ucierać. Dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Utrzeć. Dodać miód i powidła. Utrzeć. Przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec 30-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Mleko zagotować. Dodać miód gryczany. Gotować, aż się rozpuści. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z masą gryczaną. Krem wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto przekroić na trzy części. Posmarować kremem ciasto oraz boki. Odstawić do lodówki na 3 godziny.
tort, tort miodowy, tort gryczany, kasza gryczana, miód
Źródło:http://bonavita.pl/miod-gryczany-wlasciwosci-lecznicze-i-zdrowotne
Ewa Wachowicz, „Słodki Świat”, s. 134.
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj