Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tort miodowy(gryczany)

Tort miodowy jest jednym z tych tortów, które oprócz tego, że dobrze smakują to również są zdrowe. Pomysł na tort miodowy(gryczany) wziął się z pomyłkowego przeczytania przepisu Ewy Wachowicz na ciasto grysikowe. Jak się później okazało pomyłka wyszła temu ciastu na dobre. Tort miodowy zawiera w sobie miód gryczany, który jest uważany za jeden z najzdrowszych. Polecany jest osobą starszym. Zawiera żelazo oraz rutynę. Dzięki zastosowaniu miodu gryczanego uzyskaliśmy ciekawy kolor oraz barwę kremu. Ma ktoś chęć na kawałek?
Składniki:
ciasto
350 g mąki(2 szklanki)
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
100 g masła
50 g miodu gryczanego(2 łyżki)
40 g powideł(2 łyżki)
7 g kakao(1 łyżka)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
2 jajka
krem
500 ml mleka
200 g masła
150 g miodu gryczanego(6 łyżek)
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać jajka. Dalej ucierać. Dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Utrzeć. Dodać miód i powidła. Utrzeć. Przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec 30-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Mleko zagotować. Dodać miód gryczany. Gotować, aż się rozpuści. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z masą gryczaną. Krem wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto przekroić na trzy części. Posmarować kremem ciasto oraz boki. Odstawić do lodówki na 3 godziny.
tort, tort miodowy, tort gryczany, kasza gryczana, miód
Źródło:http://bonavita.pl/miod-gryczany-wlasciwosci-lecznicze-i-zdrowotne
Ewa Wachowicz, „Słodki Świat”, s. 134.
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj