Tort miodowy jest jednym z tych tortów, które oprócz tego, że
dobrze smakują to również są zdrowe. Pomysł na tort miodowy(gryczany)
wziął się z pomyłkowego przeczytania przepisu Ewy Wachowicz na ciasto
grysikowe. Jak się później okazało pomyłka wyszła temu ciastu na dobre.
Tort miodowy zawiera w sobie miód gryczany, który jest uważany za jeden z
najzdrowszych. Polecany jest osobą starszym. Zawiera żelazo oraz
rutynę. Dzięki zastosowaniu miodu gryczanego uzyskaliśmy ciekawy kolor
oraz barwę kremu. Ma ktoś chęć na kawałek?
Składniki:
ciasto
350 g mąki(2 szklanki)
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
100 g masła
50 g miodu gryczanego(2 łyżki)
40 g powideł(2 łyżki)
7 g kakao(1 łyżka)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
2 jajka
krem
500 ml mleka
200 g masła
150 g miodu gryczanego(6 łyżek)
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać jajka. Dalej ucierać. Dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Utrzeć. Dodać miód i powidła. Utrzeć. Przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec 30-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Mleko zagotować. Dodać miód gryczany. Gotować, aż się rozpuści. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z masą gryczaną. Krem wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto przekroić na trzy części. Posmarować kremem ciasto oraz boki. Odstawić do lodówki na 3 godziny.
Źródło:http://bonavita.pl/miod-gryczany-wlasciwosci-lecznicze-i-zdrowotne
Ewa Wachowicz, „Słodki Świat”, s. 134.
Smacznego !
Składniki:
ciasto
350 g mąki(2 szklanki)
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
100 g masła
50 g miodu gryczanego(2 łyżki)
40 g powideł(2 łyżki)
7 g kakao(1 łyżka)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
2 jajka
krem
500 ml mleka
200 g masła
150 g miodu gryczanego(6 łyżek)
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać jajka. Dalej ucierać. Dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Utrzeć. Dodać miód i powidła. Utrzeć. Przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec 30-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Mleko zagotować. Dodać miód gryczany. Gotować, aż się rozpuści. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z masą gryczaną. Krem wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto przekroić na trzy części. Posmarować kremem ciasto oraz boki. Odstawić do lodówki na 3 godziny.
Źródło:http://bonavita.pl/miod-gryczany-wlasciwosci-lecznicze-i-zdrowotne
Ewa Wachowicz, „Słodki Świat”, s. 134.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz