Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tort (mocno) orzechowy z dżemem wiśniowym

Pomysł na tort(mocno) orzechowy z dżemem wiśniowym zaczerpnełam z książki Ewy Wachowicz „Słodki Świat”. Nie jest to jednak dokładne odwzorowanie przepisu. Orginalnie tort(mocno)orzechowy składał się z samych orzechów- dosłownie i w przenośni. Orzechy są w cieście i w masie. Moja mama stwierdziła, że nie byłam bym sobą, jak bym czegoś nie zmieniła. Więc tek, też zrobiłam. Dodając dżem wiśniowy, który akurat miałam w domu sprawił, iż tort(mocno) orzechowy. Stał się bardziej wytrawny, nieco kwaskowy. Można powiedzieć, iż zmiana nieco przepisu sprawi, iż tort nabrał zupełnie innego smaku, wyglądu. Czy wam też zdarzało się przerobić orginalny przepis? Czy raczej trzymacie się przepisu?
Składniki:
ciasto
200 g mąki(1 szklanka)
100 g cukru(1/2 szklanki)
80 g mielonych biszkoptów(ok. 1/2 szklanki)
50 g mielonych orzechów włoskich(1/2 szklanki)
30 g cukru waniliowego91 opakowanie)
20 ml oleju(2 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
5 jajek
krem
400 ml mleka
400 g orzechów włoskich
400 g masła
250 g dżemu wiśniowego
200 g cukru(1 szklanka)
Żółtka oddzielamy od białek. Orzechy i biszkopty na ciasto mielimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy. Miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku, nadal miksując. Dodajemy mąkę,proszek do pieczenia, mielone biszkopty oraz orzechy. Krótko miksujemy. Na końcu dolewamy oliwę. Miksujemy krótko. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach do 40 minut. studzimy.
Mleko zagotowujemy z cukrem. Orzechy mielimy. w mleku rozpuszczamy cukier. Do gotującego się mleka dodajemy mielone orzechy. Na małym ogniu mieszamy do zgęstnienia( uważamy, aby nie przypalić). Studzimy. Dwie kostki masła ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo zimną masę. Miksujemy krótko.
Ciasto kroimy na trzy blaty. Pierwszy blat smarujemy dżemem, następnie kremem orzechowym. Nakładamy drugi blat. Smarujemy dżemem i kremem. Nakładamy trzeci blat. Boki i górę smarujemy kremem orzechowym.
tort, tort orzechowy, dżemem wiśniowy
Smacznego !
Źródło: Ewa Wachowicz, „Słodki Świat”, s. 82-83

Komentarze

Popularne posty

Drukuj