Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Tort Pichinger

Historia Tortu Pichinger sięga XIX wieku i czasów Cesarstwa Austrii. Jest to prosty tort waflowy przekładany masą czekoladową. Częstym dodatkiem do masy są zmielone orzechy włoskie. Tort Pichinger spotkamy często w cukierniach Krakowa i okolic. W moim domu ten wyjątkowy tort robię często w wersji z orzechami i bez. Dziś proponuję wersję klasyczną mocno czekoladową i pełna chrupiących orzechów w środku. Orginalnie główną bazę stanowi tu masa oparta na kakale, ale postanowiłam ją zmienić na czekoladę. Efekt wyszedł wspaniały – tort ma intensywnie czekoladowy kolor i smak. Lubicie Tort Pichinger?
Składniki:
300 g masła
100 g cukru
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady deserowej
100 g mielonych orzechów włoskich
20 ml wody
4 żółtka
1 opakowanie okrągłych andrutów
Masło, cukier, wodę zagotuj. Obie czekolady połam na kawałki. Dodaj do garnka z masłem i cukrem. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.
Orzechy mielimy. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy energicznie. Dodajemy do masy orzechy. Mieszamy.
Andruty przekładamy masą czekoladową, ostatnią warstwę stanowi masa czekoladowa. Chłodzimy w lodówce przez 3 godziny(choć najlepiej przez całą noc).
tort pichinger, czekolada, torty, tort, szybki tort, łatwy tort
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj