Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tort „Prezydent”

Trwający właśnie karnawał jest to dobry czas na przygotowanie sprawdzonych receptur. Jednym z takich przepisów jest Tort”Prezydent”. Klasyczny ciemny biszkopt przekładany masą budyniową z dodatkiem ananasa. Tort ten stanowi u mnie w domu punkt obowiązkowy podczas trwania każdego karnawału. Tort”Prezydent” stanowi eleganckie zakończenie pysznej kolacji czy rodzinnego obiadu. Pierwszy raz spotkałam się z tym tortem czytając książkę Ewy Wachowicz „Słodki Świat”. Mój przepis tanowi interpretację orgynalnego przepisu.Zachęcam do spróbowania tego pysznego wypieku.Lubicie ronić torty? jaki jest wasz ulubiony tort?
Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej
100 g cukru
100 ml oleju
30 g kakao(3 łyżki)
20 ml śmietany 12%(2 łyżki)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
4 jajka
masa
1 litr mleka
800 g masła
300 g cukru
100 g orzechów włoskich
60 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru waniliowego(2 opakowania)
30 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
10 g kakao(1 łyżka)
2 jajka
2 żółtka
puszka pokrojonych ananasów
poncz
150 ml wody
sok z połówki cytryny
dowolny aromat
polewa
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodajemy śmietanę. Krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach( do suchego patyczka). Studzimy.
Z podanych składników robimy poncz.
Z mleka odlewamy 250 ml. Resztę gotujemy. Do żółtek i jajek dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do połączenia składników. Całość wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy przestudzony budyń. Masę dzielę na dwie części, do jednej dodaję kakao.
Ciasto kroję na 3 części. Nasączam ciasto ponczem. Ananasy kroje na mniejsze kawałki. Pierwsza warstwa: ciasto, poncz, ananasy, krem jasny. Druga warstwa: ciasto, poncz, ananasy, krem ciemny Ostatnia warstwę powinno stanowić ciasto. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaje masło, łączę ze sobą do uzyskania jednolitej polewy. Polewam nią ciasto.
tort, tort prezydent, tort czekoladowy
Smacznego !
Źródło: Ewa Wachowicz, „Słodki Świat”, s. 38-41.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj