Trwający właśnie karnawał jest to dobry czas na przygotowanie
sprawdzonych receptur. Jednym z takich przepisów jest Tort”Prezydent”.
Klasyczny ciemny biszkopt przekładany masą budyniową z dodatkiem
ananasa. Tort ten stanowi u mnie w domu punkt obowiązkowy podczas
trwania każdego karnawału. Tort”Prezydent” stanowi eleganckie
zakończenie pysznej kolacji czy rodzinnego obiadu. Pierwszy raz
spotkałam się z tym tortem czytając książkę Ewy Wachowicz „Słodki
Świat”. Mój przepis tanowi interpretację orgynalnego przepisu.Zachęcam
do spróbowania tego pysznego wypieku.Lubicie ronić torty? jaki jest wasz
ulubiony tort?
Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej
100 g cukru
100 ml oleju
30 g kakao(3 łyżki)
20 ml śmietany 12%(2 łyżki)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
4 jajka
masa
1 litr mleka
800 g masła
300 g cukru
100 g orzechów włoskich
60 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru waniliowego(2 opakowania)
30 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
10 g kakao(1 łyżka)
2 jajka
2 żółtka
puszka pokrojonych ananasów
poncz
150 ml wody
sok z połówki cytryny
dowolny aromat
polewa
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem.
Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodajemy śmietanę. Krótko
miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta.
Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i
posypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach( do suchego
patyczka). Studzimy.
Z podanych składników robimy poncz.
Z mleka odlewamy 250 ml. Resztę gotujemy. Do żółtek i jajek dodajemy
budyń i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do połączenia składników. Całość
wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu uzyskania
konsystencji gęstego budyniu. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem,
dodajemy przestudzony budyń. Masę dzielę na dwie części, do jednej
dodaję kakao.
Ciasto kroję na 3 części. Nasączam ciasto ponczem. Ananasy kroje na
mniejsze kawałki. Pierwsza warstwa: ciasto, poncz, ananasy, krem jasny.
Druga warstwa: ciasto, poncz, ananasy, krem ciemny Ostatnia warstwę
powinno stanowić ciasto. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaje
masło, łączę ze sobą do uzyskania jednolitej polewy. Polewam nią ciasto.
Smacznego !
Źródło: Ewa Wachowicz, „Słodki Świat”, s. 38-41.
Komentarze
Prześlij komentarz