Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tort Sachera

Tort Sachera jest jednym z najbardziej znanych i cenionych tortów świata. Jest to niezwykle prosty, a zarazem elegancki tort podawany przy wyjątkowych okazjach. Miano „króla deserów” tort Sachera zawdzięcza temu, iż powstał w dość nietypowy sposób. Pod nieobecność szefa kuchni na dworze księcia Metternicha młody kucharz Franz Sachera otrzymał za zadanie wymyślenie nowego deseru. Tort czekoladowy przekładany dżemem morelowym i plany czekoladą stał się tak popularny, iż cukiernia Sachera wypiekała, aż 400 rocznie takich tortów. Ciekawostką jest iż o prawa do nazwy tortu toczyły się w sądzie, a receptura jest pilnie strzeżona.
Składniki:
ciasto
90 g mąki
60 g cukru
50 g masła
50 g czekolady deserowej
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 jajka
masa
200 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
100 g czekolady
Czekoladę połam na kawałki. Czekoladę wraz z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Wystudź. Jajka wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym utrzyj na gładką masę, powinny podwoić swoją objętość. Następnie dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Krótko miksuj. Dodaj wystudzona czekoladę. Krótko miksuj. Tortownice wysmaruj masłem oraz obsyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz w 170 stopniach przez 50 minut(do tzw. suchego patyczka). Wystudź.
Wystudzony tort przekrój na dwie części. Posmaruj dżemem morelowym lub brzoskwiniowym. Złóż tort.
Czekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej. Gotową polewą rozsmaruj w torcie.
tort, tort sachera
Smacznego !
Źródło: E. Wachowicz”Słodki Świat Ewy Wachowicz”, s. 182-183

Komentarze

Popularne posty

Drukuj