Tort Sachera jest jednym z najbardziej znanych i cenionych tortów
świata. Jest to niezwykle prosty, a zarazem elegancki tort podawany
przy wyjątkowych okazjach. Miano „króla deserów” tort Sachera zawdzięcza
temu, iż powstał w dość nietypowy sposób. Pod nieobecność szefa kuchni
na dworze księcia Metternicha młody kucharz Franz Sachera otrzymał za
zadanie wymyślenie nowego deseru. Tort czekoladowy przekładany dżemem
morelowym i plany czekoladą stał się tak popularny, iż cukiernia Sachera
wypiekała, aż 400 rocznie takich tortów. Ciekawostką jest iż o prawa do
nazwy tortu toczyły się w sądzie, a receptura jest pilnie strzeżona.
Składniki:
ciasto
90 g mąki
60 g cukru
50 g masła
50 g czekolady deserowej
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 jajka
masa
200 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
100 g czekolady
Czekoladę połam na kawałki. Czekoladę wraz z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Wystudź. Jajka wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym utrzyj na gładką masę, powinny podwoić swoją objętość. Następnie dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Krótko miksuj. Dodaj wystudzona czekoladę. Krótko miksuj. Tortownice wysmaruj masłem oraz obsyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz w 170 stopniach przez 50 minut(do tzw. suchego patyczka). Wystudź.
Wystudzony tort przekrój na dwie części. Posmaruj dżemem morelowym lub brzoskwiniowym. Złóż tort.
Czekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej. Gotową polewą rozsmaruj w torcie.
Smacznego !
Źródło: E. Wachowicz”Słodki Świat Ewy Wachowicz”, s. 182-183
Składniki:
ciasto
90 g mąki
60 g cukru
50 g masła
50 g czekolady deserowej
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 jajka
masa
200 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
100 g czekolady
Czekoladę połam na kawałki. Czekoladę wraz z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Wystudź. Jajka wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym utrzyj na gładką masę, powinny podwoić swoją objętość. Następnie dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Krótko miksuj. Dodaj wystudzona czekoladę. Krótko miksuj. Tortownice wysmaruj masłem oraz obsyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz w 170 stopniach przez 50 minut(do tzw. suchego patyczka). Wystudź.
Wystudzony tort przekrój na dwie części. Posmaruj dżemem morelowym lub brzoskwiniowym. Złóż tort.
Czekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej. Gotową polewą rozsmaruj w torcie.
Smacznego !
Źródło: E. Wachowicz”Słodki Świat Ewy Wachowicz”, s. 182-183
Komentarze
Prześlij komentarz