Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Tort z masą chałwową

Na pomysł zrobienia tortu chałwowego wpadłam w momencie, gdy w domu znalazłam duży blok chałwy, który leżał nie wykorzystany. Chałwa jest jednym z moich ulubionych dodatków do deserów, lecz nigdy jeszcze nie robiłam masy chałwowej do tortu. Jak się później okazało nie ma dla mnie rzeczy niemożliwej. Tak, też robiłam. Pomysł okazał się dosyć ciepło przyjęty przez domowników. Tort z masą chałwową, zaczął od tego momentu coraz częściej gości na moim stole.
Składniki:
ciasto
200 g mąki
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g masła
10 kakao(1 łyżka)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżka)
4 jajka
krem
500 ml mleka
200 g chałwy
200 g masła
50 g cukru( mniej niż 1/2 szklanki)
30 g mąki pszennej(3 łyżki)
30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
2 żółtka
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach do 35 minut(lub do suchego patyczka). Studzimy.
z mleka odlewamy 200 ml. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Żółtka mieszamy z mlekiem i obiema mąkami. Taką masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu uzyskania gęstego kremu. Studzimy. Masę budyniowa ucieramy z miękkim masłem. Chałwę rozdrabniamy. Dodajemy do wystudzonego kremu, mieszamy.
Ciasto kroimy na trzy części. Każdy blat przekładamy masą chałwową. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin, do momentu, aż masa stężeje.
tort chałwowy, tort, tort z masą chałwową, chałwa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj