Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tort z masą chałwową

Na pomysł zrobienia tortu chałwowego wpadłam w momencie, gdy w domu znalazłam duży blok chałwy, który leżał nie wykorzystany. Chałwa jest jednym z moich ulubionych dodatków do deserów, lecz nigdy jeszcze nie robiłam masy chałwowej do tortu. Jak się później okazało nie ma dla mnie rzeczy niemożliwej. Tak, też robiłam. Pomysł okazał się dosyć ciepło przyjęty przez domowników. Tort z masą chałwową, zaczął od tego momentu coraz częściej gości na moim stole.
Składniki:
ciasto
200 g mąki
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g masła
10 kakao(1 łyżka)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżka)
4 jajka
krem
500 ml mleka
200 g chałwy
200 g masła
50 g cukru( mniej niż 1/2 szklanki)
30 g mąki pszennej(3 łyżki)
30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
2 żółtka
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach do 35 minut(lub do suchego patyczka). Studzimy.
z mleka odlewamy 200 ml. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Żółtka mieszamy z mlekiem i obiema mąkami. Taką masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu uzyskania gęstego kremu. Studzimy. Masę budyniowa ucieramy z miękkim masłem. Chałwę rozdrabniamy. Dodajemy do wystudzonego kremu, mieszamy.
Ciasto kroimy na trzy części. Każdy blat przekładamy masą chałwową. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin, do momentu, aż masa stężeje.
tort chałwowy, tort, tort z masą chałwową, chałwa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj