Na pomysł zrobienia tortu chałwowego wpadłam w momencie, gdy w domu
znalazłam duży blok chałwy, który leżał nie wykorzystany. Chałwa jest
jednym z moich ulubionych dodatków do deserów, lecz nigdy jeszcze nie
robiłam masy chałwowej do tortu. Jak się później okazało nie ma dla mnie
rzeczy niemożliwej. Tak, też robiłam. Pomysł okazał się dosyć ciepło
przyjęty przez domowników. Tort z masą chałwową, zaczął od tego momentu
coraz częściej gości na moim stole.
Składniki:
ciasto
200 g mąki
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g masła
10 kakao(1 łyżka)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżka)
4 jajka
krem
500 ml mleka
200 g chałwy
200 g masła
50 g cukru( mniej niż 1/2 szklanki)
30 g mąki pszennej(3 łyżki)
30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
2 żółtka
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach do 35 minut(lub do suchego patyczka). Studzimy.
z mleka odlewamy 200 ml. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Żółtka mieszamy z mlekiem i obiema mąkami. Taką masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu uzyskania gęstego kremu. Studzimy. Masę budyniowa ucieramy z miękkim masłem. Chałwę rozdrabniamy. Dodajemy do wystudzonego kremu, mieszamy.
Ciasto kroimy na trzy części. Każdy blat przekładamy masą chałwową. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin, do momentu, aż masa stężeje.
Smacznego!
Składniki:
ciasto
200 g mąki
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g masła
10 kakao(1 łyżka)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżka)
4 jajka
krem
500 ml mleka
200 g chałwy
200 g masła
50 g cukru( mniej niż 1/2 szklanki)
30 g mąki pszennej(3 łyżki)
30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
2 żółtka
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach do 35 minut(lub do suchego patyczka). Studzimy.
z mleka odlewamy 200 ml. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Żółtka mieszamy z mlekiem i obiema mąkami. Taką masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu uzyskania gęstego kremu. Studzimy. Masę budyniowa ucieramy z miękkim masłem. Chałwę rozdrabniamy. Dodajemy do wystudzonego kremu, mieszamy.
Ciasto kroimy na trzy części. Każdy blat przekładamy masą chałwową. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin, do momentu, aż masa stężeje.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz