Pomysł na ten tort przyszedł tuż przed moimi urodzinami, a że jednym
z moich ulubionych bakalii są wiórki kokosowe postanowiłam je
wykorzystać. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Tort zniknął w 2 dni. Mam
na dzieje, że u was zrobi furorę tak jak w moim domu.
Na facebooku bloga trwa konkurs czekoladowy. Szczegóły: https://www.facebook.com/ciastaztradycjami/posts/223639158001368?notif_t=scheduled_post_published¬if_id=1460790001992459
Składniki:
na biszkopt
5 jajek
170 g maki(1 szklanka)
150 g cukru(1/2 szklanki)
10 g kakao(1 łyżka)
ok. 5 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
do nasączenia
125 ml wody(1/2 szklanki)
sok z połówki cytryny
masa
750 ml mleka
200 g masła
2 budynie waniliowe
90 g wiórków kokosowych(ok. 3/4 szklanki)
Robimy ciasto. Jajka ucieramy z cukrem, dosypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz kakałem. Ciasto wylewamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem oraz obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 175-180 stopniach do suchego patyczka(ok. 40 minut). Studzimy.
Przygotowujemy krem. Z litra mleka odlewamy 250 ml. Mieszamy budynie z odlanym mlekiem. 500 ml zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniowego. Gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z ostudzonym budyniem. Dodajemy wiórki kokosowe(możemy je zmielić jeśli nie chcemy). Biszkopt przecinamy na 3 części. Nasączamy pierwszy blat oraz przekładamy masą. Tak postępujemy z kolejnymi blatami, aż do skączenia kremu. Na wierzch rozwałowujemy masę marcepanową. Aby rozwałkować marcepan podsypujemy cukrem pudrem na stolnicy. Nakładamy na tort masę marcepanową.
Smacznego!
Na facebooku bloga trwa konkurs czekoladowy. Szczegóły: https://www.facebook.com/ciastaztradycjami/posts/223639158001368?notif_t=scheduled_post_published¬if_id=1460790001992459
Składniki:
na biszkopt
5 jajek
170 g maki(1 szklanka)
150 g cukru(1/2 szklanki)
10 g kakao(1 łyżka)
ok. 5 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
do nasączenia
125 ml wody(1/2 szklanki)
sok z połówki cytryny
masa
750 ml mleka
200 g masła
2 budynie waniliowe
90 g wiórków kokosowych(ok. 3/4 szklanki)
Robimy ciasto. Jajka ucieramy z cukrem, dosypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz kakałem. Ciasto wylewamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem oraz obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 175-180 stopniach do suchego patyczka(ok. 40 minut). Studzimy.
Przygotowujemy krem. Z litra mleka odlewamy 250 ml. Mieszamy budynie z odlanym mlekiem. 500 ml zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniowego. Gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z ostudzonym budyniem. Dodajemy wiórki kokosowe(możemy je zmielić jeśli nie chcemy). Biszkopt przecinamy na 3 części. Nasączamy pierwszy blat oraz przekładamy masą. Tak postępujemy z kolejnymi blatami, aż do skączenia kremu. Na wierzch rozwałowujemy masę marcepanową. Aby rozwałkować marcepan podsypujemy cukrem pudrem na stolnicy. Nakładamy na tort masę marcepanową.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz