Tort”Kokosowy raj”

Pomysł na ten tort przyszedł tuż przed moimi urodzinami, a że jednym z moich ulubionych bakalii są wiórki kokosowe postanowiłam je wykorzystać. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Tort zniknął w 2 dni. Mam na dzieje, że u was zrobi furorę tak jak w moim domu.
Na facebooku bloga trwa konkurs czekoladowy. Szczegóły: https://www.facebook.com/ciastaztradycjami/posts/223639158001368?notif_t=scheduled_post_published&notif_id=1460790001992459
Składniki:
na biszkopt
5 jajek
170 g maki(1 szklanka)
150 g cukru(1/2 szklanki)
10 g kakao(1 łyżka)
ok. 5 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
do nasączenia
125 ml wody(1/2 szklanki)
sok z połówki cytryny
masa
750 ml mleka
200 g masła
2 budynie waniliowe
90 g wiórków kokosowych(ok. 3/4 szklanki)
Robimy ciasto. Jajka ucieramy z cukrem, dosypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz kakałem. Ciasto wylewamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem oraz obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 175-180 stopniach do suchego patyczka(ok. 40 minut). Studzimy.
Przygotowujemy krem. Z litra mleka odlewamy 250 ml. Mieszamy budynie z odlanym mlekiem. 500 ml zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniowego. Gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z ostudzonym budyniem. Dodajemy wiórki kokosowe(możemy je zmielić jeśli nie chcemy). Biszkopt przecinamy na 3 części. Nasączamy pierwszy blat oraz przekładamy masą. Tak postępujemy z kolejnymi blatami, aż do skączenia kremu. Na wierzch rozwałowujemy masę marcepanową. Aby rozwałkować marcepan podsypujemy cukrem pudrem na stolnicy. Nakładamy na tort masę marcepanową.
tort, kokos, tort kokosowy
Smacznego!

Komentarze