Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tort”Włoskie królewstwo”

Tort”Włoskie królestwo” jest pełnym orzechów ciastem, które idealnie pasuje na zakończenie udanego wieczoru czy kolacji. Biszkopt orzechowy, kwaśny dżem wiśniowy oraz masa orzechowa stanowią o sukcesie tego wypieku. Tort”Włoskie królestwo” jest tortem dosyć prostym, a zarazem eleganckim. Tym co wyróżnia ten przepis na tel innych jest to, iż naprawdę się udaje. Bogactwo orzechów włoskich sprawia, iż nikt nie przejdzie obojętnie obok tego niezwykłego tortu.
Składniki:
ciasto
200 g mąki pszennej(1 szklanka)
120 g cukru(3/4 szklanki)
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g mielonych biszkoptów
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 ml oleju
15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżki)
5 jajek
krem
350 ml mleka
300 g mielonych orzechów włoskich
250 g masła
200 g dżemu wiśniowego
150 g cukru
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Orzechy włoskie mielimy.Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz żółtka nadal ubijając. Biszkopty mielimy. Dodajemy orzechy włoskie, mąkę, proszek do pieczenia oraz zmielone biszkopty. Krótko miksujemy. Dodajemy olej. Mieszamy. Gotową masę przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut(do tzw. suchego patyczka).
Orzechy włoskie mielimy. W mleku rozpuszczamy cukier. Dodajemy orzechy włoskie. Całość gotujemy ok. 4-5 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Studzimy. Miękkie masło ubijamy, stopniowo dodajemy masę orzechową. Miksujemy, aż składniki się połączą.
Ciasto biszkoptowe kroimy na 3 blaty. Na każdym blacie smarujemy dżem, a następnie masę orzechową. Gotowy tort wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki aby dobrze stężał.
tort, tort z orzechami, tort orzechowy

Komentarze

Popularne posty

Drukuj