Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Tort”Włoskie królewstwo”

Tort”Włoskie królestwo” jest pełnym orzechów ciastem, które idealnie pasuje na zakończenie udanego wieczoru czy kolacji. Biszkopt orzechowy, kwaśny dżem wiśniowy oraz masa orzechowa stanowią o sukcesie tego wypieku. Tort”Włoskie królestwo” jest tortem dosyć prostym, a zarazem eleganckim. Tym co wyróżnia ten przepis na tel innych jest to, iż naprawdę się udaje. Bogactwo orzechów włoskich sprawia, iż nikt nie przejdzie obojętnie obok tego niezwykłego tortu.
Składniki:
ciasto
200 g mąki pszennej(1 szklanka)
120 g cukru(3/4 szklanki)
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g mielonych biszkoptów
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 ml oleju
15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżki)
5 jajek
krem
350 ml mleka
300 g mielonych orzechów włoskich
250 g masła
200 g dżemu wiśniowego
150 g cukru
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Orzechy włoskie mielimy.Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz żółtka nadal ubijając. Biszkopty mielimy. Dodajemy orzechy włoskie, mąkę, proszek do pieczenia oraz zmielone biszkopty. Krótko miksujemy. Dodajemy olej. Mieszamy. Gotową masę przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut(do tzw. suchego patyczka).
Orzechy włoskie mielimy. W mleku rozpuszczamy cukier. Dodajemy orzechy włoskie. Całość gotujemy ok. 4-5 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Studzimy. Miękkie masło ubijamy, stopniowo dodajemy masę orzechową. Miksujemy, aż składniki się połączą.
Ciasto biszkoptowe kroimy na 3 blaty. Na każdym blacie smarujemy dżem, a następnie masę orzechową. Gotowy tort wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki aby dobrze stężał.
tort, tort z orzechami, tort orzechowy

Komentarze

Popularne posty

Drukuj