Tosty francuskie są idealnym rozwiązaniem na szybkie drugie
śniadanie w sobotę. Pierwszy raz sięgnęłam po tą potrawę przygotowując
przepis z książki „Pyszne 25″ Ani Starmach. Tosty okazały się bardzo
słodkie, a ilość składników okazała się wiele za duża w stosunku do
samej chałki. Moja wersja jest mniej słodka(sama chałka jest słodka)
oraz z mniejszej ilości składników. Przez co łatwiej smażyć. Niewątpliwą
wygodą przy tostach francuskich jest to , iż można przygotować je z
dowolnego ciasta drożdżowego. Nie musi być z poprzedniego dnia ! Polecam
!
Składniki:
260 g chałki (1 mała lub pół dużej)
200 ml mleka
15 g cukru( 3 łyżki)
20 g olej (2 łyżki)
4 g cukru waniliowego(1 łyżka)
2 jaja
Chałkę kroimy na grube kromki. Patelnie (najlepiej z powłoką teflonową) nagrzewamy. Dodajemy olej. Jaja rozbełtaj. Dodaj cukry oraz mleko. Wymieszaj. Na płaskim talerzu maczaj kromki chałki w mleku z jajkiem. Kładź na rozgrzaną patelnię. Smaż około 2 minut z obu stron. Tosty można podać z dżemem lub miodem.
Smacznego !
Źródło: A. Starmach ,”Pyszne 25″ , s. 88.
Składniki:
260 g chałki (1 mała lub pół dużej)
200 ml mleka
15 g cukru( 3 łyżki)
20 g olej (2 łyżki)
4 g cukru waniliowego(1 łyżka)
2 jaja
Chałkę kroimy na grube kromki. Patelnie (najlepiej z powłoką teflonową) nagrzewamy. Dodajemy olej. Jaja rozbełtaj. Dodaj cukry oraz mleko. Wymieszaj. Na płaskim talerzu maczaj kromki chałki w mleku z jajkiem. Kładź na rozgrzaną patelnię. Smaż około 2 minut z obu stron. Tosty można podać z dżemem lub miodem.
Smacznego !
Źródło: A. Starmach ,”Pyszne 25″ , s. 88.
Komentarze
Prześlij komentarz