Cześć kochani! Co mogę powiedzieć w ten zimny listopadowy dzień. A
mogę zachęcić was do zmierzenia się z tematem krówek. Tym razem przepis
na tradycyjne kruche krówki. Temat popularny, dla jednych z was pewnie
nieco przerażający, a zarazem niezwykły. Tradycyjne kruche krówki to
moje lubione mleczne cukiereczki. Kruche, słodziutkie i bardzo malutkie-
w sam raz na raz. Zawsze jednak towarzyszył mi strach przed ich
wykonaniem. Jednak nie byłam bym sobą, gdybym po namyśle, nie
spróbowała. Można powiedzieć, iż próba udana, gdyż tradycyjne kruche
krówki znikneły w kilka dni. Tradycyjne kruche krówki to słodki powrót
do smaków i radości dzieciństwa.
Składniki:
250 ml mleka skondensowanego
100 g cukru
50 g masła
Mleko skondensowane i masło wyjmujemy około 30 minut wcześniej. Mleko skondensowane, masło i cukier umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy na średnim ogniu, do momentu zagotowania. Gdy całość się zagotuje to zmniejszamy ogień i gotujemy około 40-50 minut. Gdy masa osiągnie pożądany kolor(im ciemniejsza tym krówki będą bardziej kruche) zdejmujemy z ognia. Chwilę studzimy. Masę przelewamy do plastikowego pojemnika przełożonego papierem do pieczenia. Wylewam na to masę. Delikatnie nożem tnę małe prostokąty. Studzę, a następnie umieszczam krówki w lodówce na 2 godziny. Zawijam w celofan.
Smacznego!
Składniki:
250 ml mleka skondensowanego
100 g cukru
50 g masła
Mleko skondensowane i masło wyjmujemy około 30 minut wcześniej. Mleko skondensowane, masło i cukier umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy na średnim ogniu, do momentu zagotowania. Gdy całość się zagotuje to zmniejszamy ogień i gotujemy około 40-50 minut. Gdy masa osiągnie pożądany kolor(im ciemniejsza tym krówki będą bardziej kruche) zdejmujemy z ognia. Chwilę studzimy. Masę przelewamy do plastikowego pojemnika przełożonego papierem do pieczenia. Wylewam na to masę. Delikatnie nożem tnę małe prostokąty. Studzę, a następnie umieszczam krówki w lodówce na 2 godziny. Zawijam w celofan.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz