Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Tradycyjne kruche krówki

Cześć kochani! Co mogę powiedzieć w ten zimny listopadowy dzień. A mogę zachęcić was do zmierzenia się z tematem krówek. Tym razem przepis na tradycyjne kruche krówki. Temat popularny, dla jednych z was pewnie nieco przerażający, a zarazem niezwykły. Tradycyjne kruche krówki to moje lubione mleczne cukiereczki. Kruche, słodziutkie i bardzo malutkie- w sam raz na raz. Zawsze jednak towarzyszył mi strach przed ich wykonaniem. Jednak nie byłam bym sobą, gdybym po namyśle, nie spróbowała. Można powiedzieć, iż próba udana, gdyż tradycyjne kruche krówki znikneły w kilka dni. Tradycyjne kruche krówki to słodki powrót do smaków i radości dzieciństwa.
Składniki:
250 ml mleka skondensowanego
100 g cukru
50 g masła
Mleko skondensowane i masło wyjmujemy około 30 minut wcześniej. Mleko skondensowane, masło i cukier umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy na średnim ogniu, do momentu zagotowania. Gdy całość się zagotuje to zmniejszamy ogień i gotujemy około 40-50 minut. Gdy masa osiągnie pożądany kolor(im ciemniejsza tym krówki będą bardziej kruche) zdejmujemy z ognia. Chwilę studzimy. Masę przelewamy do plastikowego pojemnika przełożonego papierem do pieczenia. Wylewam na to masę. Delikatnie nożem tnę małe prostokąty. Studzę, a następnie umieszczam krówki w lodówce na 2 godziny. Zawijam w celofan.
ciastak, kruche krówki
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj