Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tradycyjne kruche krówki

Cześć kochani! Co mogę powiedzieć w ten zimny listopadowy dzień. A mogę zachęcić was do zmierzenia się z tematem krówek. Tym razem przepis na tradycyjne kruche krówki. Temat popularny, dla jednych z was pewnie nieco przerażający, a zarazem niezwykły. Tradycyjne kruche krówki to moje lubione mleczne cukiereczki. Kruche, słodziutkie i bardzo malutkie- w sam raz na raz. Zawsze jednak towarzyszył mi strach przed ich wykonaniem. Jednak nie byłam bym sobą, gdybym po namyśle, nie spróbowała. Można powiedzieć, iż próba udana, gdyż tradycyjne kruche krówki znikneły w kilka dni. Tradycyjne kruche krówki to słodki powrót do smaków i radości dzieciństwa.
Składniki:
250 ml mleka skondensowanego
100 g cukru
50 g masła
Mleko skondensowane i masło wyjmujemy około 30 minut wcześniej. Mleko skondensowane, masło i cukier umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy na średnim ogniu, do momentu zagotowania. Gdy całość się zagotuje to zmniejszamy ogień i gotujemy około 40-50 minut. Gdy masa osiągnie pożądany kolor(im ciemniejsza tym krówki będą bardziej kruche) zdejmujemy z ognia. Chwilę studzimy. Masę przelewamy do plastikowego pojemnika przełożonego papierem do pieczenia. Wylewam na to masę. Delikatnie nożem tnę małe prostokąty. Studzę, a następnie umieszczam krówki w lodówce na 2 godziny. Zawijam w celofan.
ciastak, kruche krówki
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj