Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Tradycyjny budyń czekoladowy

Tradycyjny smak i zapach. Mam wyraźną słabość do tego deseru. O czym mówię ? Oczywiście o tradycyjnym budyniu czekoladowym. Jest to jeden z moich ulubionych małych przyjemności. Szybki i łatwy w przygotowaniu. Smakuje o niebo lepiej od sklepowej wersji, a przy tym jaka jest przyjemność z jego zrobienia. Tak przygotowany tradycyjny budyń czekoladowy będzie idealny jako samodzielny deser jaki i krem do ciast czy tart. Ja jednak lubię przygotowywać jako domowy przysmak na niedzielne nieśpieszne popołudnie. Tradycyjny budyń czekoladowy spodoba się zarówno małym i dużym łasuchom.
Na facebooku filmik jak przygotować budyń czekoladowy !
Na facebooku również trwa konkurs który kończy się dziś o 22.00(14.10.2017) !
Składniki:
500 ml mleka
90 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
15 g kakao
10 g cukru waniliowego
1 jajko
300 ml mleko zagotuj wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W kubku wymieszaj zimne mleko, obie mąki, kakao i jajko. Mieszankę mleczną dodaj do gotującego się mleka. Mieszaj do momentu uzyskania gęstego budyniu. Przelej do małych miseczek. Gotowe !
budyń, czekolada, budyń czekoladowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj