Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Trufle czekoladowe

Trufle kojarzą nam się głównie z wykwintnym deserem za ogromne pieniądze. Otóż nie musi tak być, dziś przedstawię wam przeciwieństwo czyli szybkie, łatwe trufle. Oparte są one o czekoladę deserową, ale spokojnie możecie je zrobić na mlecznej lub gorzkiej. Ten przepis jest moją interpretacją zaczerpniętą z książki Anny Starmach ” Pyszne 25″. Posmakują również tobie.
Składniki:
100 g czekolady deserowej(lub gorzka, mleczna)
150 g serka mascarpone
40 g herbatników, orzechów
20 g kakao(ok. 2 łyżek)
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Do czekolady dodaję serek mascarpone oraz herbatniki(ew. orzechy). Wkładam do lodówki na kilka godzin lub do zamrażarki na 10 -15 minut. Po tym czasie tworze z masy kulki wielkości orzeszka. Obtaczam je w kakao. Ponownie wkładam do lodówki na 1 godzinę.
trufle, czekolada, trufle czekoladowe
Smacznego !
Źródło: Anna Starmach, „Pyszne 25″, s. 142

Komentarze

Popularne posty

Drukuj