Trufle kojarzą nam się głównie z wykwintnym deserem za ogromne
pieniądze. Otóż nie musi tak być, dziś przedstawię wam przeciwieństwo
czyli szybkie, łatwe trufle. Oparte są one o czekoladę deserową, ale
spokojnie możecie je zrobić na mlecznej lub gorzkiej. Ten przepis jest
moją interpretacją zaczerpniętą z książki Anny Starmach ” Pyszne 25″.
Posmakują również tobie.
Składniki:
100 g czekolady deserowej(lub gorzka, mleczna)
150 g serka mascarpone
40 g herbatników, orzechów
20 g kakao(ok. 2 łyżek)
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Do czekolady dodaję serek mascarpone oraz herbatniki(ew. orzechy). Wkładam do lodówki na kilka godzin lub do zamrażarki na 10 -15 minut. Po tym czasie tworze z masy kulki wielkości orzeszka. Obtaczam je w kakao. Ponownie wkładam do lodówki na 1 godzinę.
Smacznego !
Źródło: Anna Starmach, „Pyszne 25″, s. 142
Składniki:
100 g czekolady deserowej(lub gorzka, mleczna)
150 g serka mascarpone
40 g herbatników, orzechów
20 g kakao(ok. 2 łyżek)
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Do czekolady dodaję serek mascarpone oraz herbatniki(ew. orzechy). Wkładam do lodówki na kilka godzin lub do zamrażarki na 10 -15 minut. Po tym czasie tworze z masy kulki wielkości orzeszka. Obtaczam je w kakao. Ponownie wkładam do lodówki na 1 godzinę.
Smacznego !
Źródło: Anna Starmach, „Pyszne 25″, s. 142
Komentarze
Prześlij komentarz